Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjine. Danes bomo file pripravili v pečici, spekli ga bomo z gobami, ter navadnim in sladkim krompirjem. Kot zanimivost naj povem, da z uživanjem sladkega krompirja, močno povečamo vnos vitamina A. Vsake toliko časa pri receptu navaden krompir enostavno nadomestimo s sladkim krompirjem. Odlična ideja za kosilo!
	Svinjski file z gobami, navadnim in sladkim krompirjem (Foto: Karmen Valant)
Svinjski file z gobami, navadnim in sladkim krompirjem (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za svinjski file pečen s krompirjem in gobami:

450 g svinjske ribice
2 krompirja
1 sladki krompir
1 žlica masla
sol in poper
250 g gob
3 stroki česna
1 čebula
1/2 žličke mlete redeče paprike
1 žlica moke
2 skodelici mleka
1 skodelica čiste piščančje juhe
1 žlica gorčice
svež peteršilj

Krompir olupimo in narežemo na približno 2 cm velike kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Sladki krompir narežemo na 2 cm velike kose. Uporabimo poljubne gobe, jaz sem danes uporabila zamrznjene jurčke. Če uporabimo zamrznjene gobe, jih tik preden se čisto odtalijo, drobno narežemo.

Preberite tudi: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, pekač velikosti 33 X 23 cm namastimo z maslom.

Svinjski file položimo na namaščen pekač, okoli razporedimo narezan navadni in sladki krompir. Meso in krompir solimo in pečemo pri 190 stopinjah C približno 20 minut. 

V večji ponvi na srednjem ognju raztopimo maslo, po želji lahko uporabimo tudi svinjsko mast. Dodamo narezane gobe, strt česen, sesekljano čebulo, rdečo mleto papriko ter 1/4 žličke soli in popra. Premešamo in pražimo 8 minut, da se gobe osušijo in malo porjavijo. Prilijemo čisto piščančjo juho in gorčico.

V mleko zamešamo moko in mešanico med neprestanim mešanjem zlijemo v ponev. Zavremo in mešamo 1 minuto.

Kako preverimo kdaj je meso pečeno?
Omako prelijemo po svinjskem fileju in zelenjavi, pečemo še približno 15 minut. Meso je pečeno, ko termometer v najdebelejšem delu mesa pokaže 70 stopinj C. 

Ko je meso pečeno, ga prestavimo na desko in pustimo počivati 5 minut. Omako z gobami, navadni in sladki krompir v pekaču premešamo in za 5 minut postavimo nazaj v pečico. Svinjski file diagonalno narežemo, položimo na krožnik in obložimo s sladkim in navadnim krompirjem. Čez prelijmo gobovo omako in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

Preberite tudi: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Kosilo Ideje za kosilo
Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.