KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi najbližjimi, bi rada delila z vami recept dveh namazov oziroma omak za pomakanje. Kadar pričakujem družbo največkrat pripravim razne namaze in sicer ker so hitro narejeni in tudi zato, ker ji lahko kombiniramo z več vrstami hrane.
Tudi decembra so lahko na mizi zdravi namazi. (foto: Tina Teršek)
Tudi decembra so lahko na mizi zdravi namazi. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Veganski lečin humus:
sestavine:
1 pločevinka rjave ekološke leče (ali 250g suhe rdeče leče, ki jo skuhamo v 500ml vode ali po navodilih priloženih na embalaži, rdeče zato, ker je prej skuhana) – če vam leča ne odgovarja jo lahko zamenjate tudi z enako količino čičerike
2 velika stoka česna
1 žlica arašidovega masla (če so oreščki vprašljivi pa 1 žlico tahinija(sezamove paste))
10 ml limoninega sveže iztisnjenega soka (ali po okusu)
½ žličke mlete rdeče sladke paprike v prahu
¼ žličke mlete kumine v prahu
¼ žličke kurkume
mleti poper po okusu
sol po okusu

Sladokusci lahko dodajo še:
ščep mletega cejlonskega cimeta v prahu
¼ žličke kajanskega popra v prahu(ali po okusu), še bolje svež čili
 

Če ste izbrali suho lečo, jo najprej skuhajte in ohladite. Nato v ponvi popečete oba neolupljena stoka česna, brez olja. Toliko, da zadiši in se na zunaj rahlo popeče. Nato ga olupite in ga skupaj z vsemi ostalimi sestavinami zmeljite v sesekljalniku. Če je namaz pregost mu po žličkah dodajte malo vode. Biti mora kremast in ravno prav gost. Predevajte ga v posodo in ga hladite vsaj pol ure preden ga boste postregli. Preden ga postrežete ga lahko okrasite s kajanskim poprom ali sesekljanim čilijem, lahko ga pokapljate tudi s hladno stiskanim olivnim oljem.

Presni avokadov namaz ali omaka:
1 avokado
1 česnov stok
sveže iztisnjen sok ½ limone
limonina lupinica ½ limone
1 majhna šalotka
sol po okusu
poper po okusu
nekaj sesekljanih listkov svežega peteršilja
 
 
Vse sestavine kremasto zmeljemo v sesekljalniku. Predevamo v posodo in hladimo vsaj pol ure. Okrasite s sveže narezanim peteršiljem ali sončničnimi semeni ali po želji.

Oba namaza se odlično podata k na palčke narezanemu svežemu korenju, bučkam, zeleni ali papriki. Lahko pa se ga namaže na domač kruh, ki bo sigurno dodal še več občutka domačnosti…ali pa ga kupimo pri kakšni od ženic na tržnici, ki so vanj vložile svoje znanje in trud. Dobro se podata tudi k raznim krekerjem ali koruznemu čipsu…kombinacij je toliko kot je okusov.

Stročnice vsebujejo veliko vlaknin, ki dobro vplivajo na naš srčno žilni sistem in prebavo, so odličen vir beljakovin in mineralov, prav tako vsebujejo tudi ogljikove hidrate, velika prednost pa je tudi, da imajo nizek glikemični indeks in nam dajo občutke sitosti.

Še to: sama posegam po ekoloških sestavinah ker se, ne samo po sami kvaliteti, razlikujejo tudi po intenzivnosti okusov.
 
Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.