Kaj je zapisano v naših genih?

Ljudje smo unikatna bitja. Sestavlja nas približno sto tisoč milijard celic. Znotraj vsake izmed njih se nahaja najbolj pomembna molekula našega telesa v obliki dvojne vijačnice - DNK, ki je nosilka vseh informacij za nastanek, zgradbo in delovanje organizma.
Ljudje imamo več kot 99-odstotkov dednega zapisa povsem identičnega. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ljudje imamo več kot 99-odstotkov dednega zapisa povsem identičnega. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V vsaki telesni celici imamo dve kopiji DNK: eno dobimo od očeta, drugo od matere. Na molekuli DNK so zapisana navodila, po katerih delujejo naše celice, tkiva, organi, celotno telo. Ta navodila so naši geni. Geni se prenašajo iz ene generacije v drugo, od tu podobnost med starši in njihovimi otroci. Nihče (razen enojajčnih dvojčkov) nima popolnoma enakih genov, zato se med seboj razlikujemo.

Smo si res tako zelo različni?
Ste vedeli, da imamo ljudje več kot 99-odstotkov dednega zapisa povsem identičnega, a vendar je med nami približno deset milijonov genetskih razlik? Ravno ta procent nas naredi tako zelo različne:
• razlikujemo se po videzu: barvi las in oči,
• odlikujejo nas raznoliki talenti,
• smo različno dovzetni za bolezni ter
• imamo povsem edinstvene prehranske potrebe.

Predvsem svoj videz radi primerjamo s svojimi starši, starimi starši in celo daljnimi sorodniki. Naš dedni zapis pa skriva tudi informacije, ki navzven niso vidne, vendar imajo velik vpliv na naše počutje, videz in zdravje. To so na primer: dovzetnost za določena obolenja, metabolizem, telesna teža, sposobnosti in lastnosti posameznika itd.
Z genetsko analizo lahko razkrijemo navodila, ki jih našemu telesu daje DNK.

Z napredkom v znanosti je znanih vedno več neposrednih povezav med določenim genom in lastnostjo, ki jo uravnava. Tako lahko z genetsko analizo »preberemo« gen, ki določa barvo oči, in tako vemo, kakšne barve so oči, ne da bi to osebo prej videli. Za sodobno medicino pa so bolj pomembne analize tistih genov, ki povzročajo bolezni ali okvare in vplivajo na človekovo zdravje.

Osebne genetske analize
Genetska analiza je laboratorijski postopek, v katerem določimo zapis molekule DNK posameznika in s tem pridobimo pomembne informacije o delovanju njegovega organizma. Z genetsko analizo je danes možno preveriti, h kateri bolezni smo bolj nagnjeni, kakšen je naš metabolizem, kakšne so (ali bodo) naše fizične in psihične lastnosti in še mnogo drugih segmentov človeškega organizma. Seveda ni vse odvisno samo od naših genov, ampak tudi od življenjskega in socialnega okolja, v katerem smo odraščali ali živimo, in načina prehranjevanja. Z genetsko analizo lahko določimo tudi izvor naših prednikov, najdemo daljne sorodnike, razblinimo dvome o očetovstvu in sorodstvu. Z genetskimi analizami si danes velikokrat pomagajo tudi v kriminalistiki.

Z informacijami genetskega testiranja lahko izkoristimo naše skrite potenciale, prilagodimo prehrano ali terapijo potrebam našega telesa in se s ciljno preventivo izognemo boleznim, katerim smo zaradi podedovanih genov bolj izpostavljeni.

Genetske analize v medicini
Z genetsko analizo lahko preverimo, če smo nosilec genov, ki so povezani z nastankom določenih bolezni. V kolikor se izkaže, da je tveganje za določeno bolezen večje, dobimo usmeritve in nasvete, s katerimi zagotovimo, da je naša preventiva usmerjena in učinkovita. Zdravnikom informacije pomagajo, da nas prej usmerijo na specialistične preglede ali presejalne teste, kot je sicer to predpisano, in so bolj pozorni na zgodnje znake bolezni. Tudi diagnosticiranje bolezni je s predhodno opravljeno genetsko analizo velikokrat lažje in bolj natančno. V primeru zdravljenja nam zdravnik prilagodi terapijo z zdravili in predpiše zdravilo, ki ga je naš organizem sposoben presnoviti in bo učinkovalo ter ne bo povzročalo hujših stranskih učinkov – to nam pove genetska analiza za zdravila.

Genetska preiskava je pomembna prednost pri uspešni preventivi in odpravljanju rizičnih dejavnikov, saj razkrije našo nagnjenost k razvoju določenih bolezni. Genetska analiza nas opozori, na kaj moramo biti pri svojem zdravju še posebno pozorni, predvsem pa nas seznani s tem, kaj konkretno moramo redno kontrolirati in s tem preprečiti nastanek določenega obolenja ali ga ob zgodnjem odkritju pravočasno in uspešno zdraviti.

Personalizirana prehrana
Z genetsko analizo lahko preiščemo tudi tiste gene, ki so odgovorni za debelost, in ugotovimo, kje tiči vzrok za prekomerno težo: je motena presnova ogljikovih hidratov, je problem v prekomernem skladiščenju maščob ipd. S pomočjo preiskav posameznik prilagodi prehrano svojim genom in je hrano, ki jo lažje presnavlja. Seznani se s kritičnimi točkami, ki so odgovorne za povečavanje telesne teže, ter tako sprejema odgovornejše odločitve pri prehranjevanju in svojem življenjskem slogu.

Položeno v zibelko
Geni so nam bili položeni v zibelko in z njimi mešanica lastnosti, ki smo jih podedovali od svojih staršev. Podedovanih genov ne moremo spremeniti, lahko pa izkoristimo sodobno znanost, da nam dovoli vpogled v ključno molekulo našega organizma. S tem izvemo več o delovanju svojega telesa in prehitimo bolezen, preden ta dohiti nas.

Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.