Ne obžalujte: Čas je za življenjske odločitve

Moji odnosi > Psihologija | piše: Vesna Cetinski | 6.12.2018
Kaj ste si vedno želeli, pa niste uspeli uresničiti? Iz številnih razlogov, bolj ali manj tehtnih. Morda potovanje v določene kraje sveta, selitev v drug kraj, med druge ljudi, v drugo klimo, na morje, v hribe...Če ne za stalno, pa vsaj za nekaj mesecev na leto. Ali pa začetek neke poslovne ideje iz hobija, ki ga srčno radi opravljate. Ste si želeli preteči maraton, pa ste vedno obupali? Ste želeli, da bi se vaše delo opazilo, pa si niste nikoli upali stopiti iz povprečja in povedati svojega mnenja? Ali pa bi svoj hobi, konjiček, svojo kreativnost radi delili in prispevali k boljšemu svetu?
Ne obžalujte, storite to! (foto: www.123rf.com)
Ne obžalujte, storite to! (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Moja generacija, ljudje, ki ste stari 45 in več, ste v svojih 50., 60. 70. letih. Vse to velja za vas.

Živite zato, da preživite? Živite za to, da zasedate nek prostor? Živite za to, da delate le za denar, ki ga nato potrošite v bližnji trgovini, plačate položnice in že je nov delovni dan? Ali pa enako počnete s svojo pokojnino? Smisel človeškega življenja v današnjem času je več kot le Darwinistično preživetje in nadaljevanje vrste. Če kdaj v zgodovini, potem smo sedaj v situaciji, ko lahko poiščemo globlji smisel svojega obstoja, poslanstvo svoje duše. In vedite, z vso resnostjo: za našo generacijo je to še opcija, za mlade, ki prihajajo za nami, bo to nuja. O tem več na koncu teksta.

Vse kulture in socialne sredine se trudijo, da svoje člane obdržijo znotraj svojega kroga, v polju znanega ter dela za skupno dobro. To je naloga skupin, plemen, ki so jo izvajali v zgodovini in, ki se je ohranila do današnjih dni. Več ali manj intenzivno. To je njihova primarna naloga. To nalogo opravlja tudi ožja in širša družina, kot del večje kulturne in socialne sredine. Živimo, kot bi živeli znotraj akvarija, vendar se tega ne zavedamo. Ni v interesu socialne skupine, da išče v nas skrite zaklade, ki bi jih razvijali za svojo osebno blagostanje, sreče ljubezni in bogastva in izstopili iz svojega kroga poznanega. Živimo v nekem varnem, znanem vsakdanjiku, ki ne vzpodbuja odličnosti posameznika, temveč le učinkovitost skupine, v kateri smo. Najširša skupina, ki ji danes pripadamo, je skupina potrošnikov, nadalje je skupina znotraj naše kulture, pa nato so skupine znotraj širše in ožje družine itd. Opazujte nekatere dolgoletne zakonske pare. Kot da je to njuna obojestranska zaobljuba, da bosta živela svojo rutino, ki ju oba počasi od znotraj dela prazno in ta luknja je iz leto v leto večja. Pa je včasih potreben le iskren, res iskren pogovor o svojih hrepenjenih, neizpolnjenih željah in vsem, kar imate na duši. Podobno je s tistimi, ki živijo sami, v svoji vsakodnevni rutini. S svojim vztrajanjem v polju znanega le siromašite sebe in zanemarjate svojo individualnost.

Fokus vašega delovanja se naj usmeri ven, v svobodo zunaj vašega plemena, zunaj vaše socialne in kulturne sredine. Zunaj cone udobja, kot danes radi rečemo. Živite svojo resnico, svoje poslanstvo duše. Ne bojte se sprememb. To je ključno. Ne se bati, živite spremembe brez strahu. Ko boste tako živeli, ne boste potrebovali več potrditve svoje sredine. Ta bo sicer prišla z zakasnitvijo, vendar pomembno je, da jo za svoje dobro psihično počutje ne boste več potrebovali. Širili boste svoj horizont, pri tem bo veliko nemira in negotovosti. V vaše življenje bodo prišli novi ljudje, ki bodo vaša nova socialna sredina znotraj katere boste lahko svobodno slavili svojo individualnost. To ne pomeni, da morate žagati vejo, na kateri sedite ali pa zamenjati svojo socialno sredino. Daleč od tega. Le prepoznajte omejitve, ki vam jih daje ter se jih ne ustrašite.

S takim življenjem boste sebi najboljši prijatelj. Sami s seboj boste zadovoljni. Vse to je za socialno skupino nezaželjeno in vaše okolje vas bo poskušalo sklatiti iz teh vrhov. Načinov je veliko: z vzbujanjem strahov, sramotenjem, izolacijo, zavistjo in še čem. Prepoznajte to, vendar se temu ne uklonite.

Za mlajše generacije, ki prihajajo za nami, bo tako razmišljanje nujnost preživetja. Svoje življenje bodo morali prilagoditi svetu, v katerem bodo roboti prevzeli večino rutinski del. Veliko delovnih mest bo enostavno izginilo. Kot napr: delovna mesta v bankah in drugih finančnih inštitucijah, enostavna delovna mesta v proizvodnji, veliko delovnih mest v javni upravi itd. Soočeni bodo z velikim primanjkljajem dela. Ta dela so ohranjala ljudi znotraj poznane skupine in smisel življenja usmerila v preživetje. Strokovnjaki za umetno inteligenco pa ob tem poudarjajo, da se nekatera delovna mesta kljub vsemu in nikakor ne bodo mogla nadomestiti z roboti. To bodo dela, kjer se bo uporabljala človeška kreativnost in sočutje (vir: gospod Kai-Fu Lee, vodilni svetovni strokovnjak za umetno inteligenco). Naši zanamci bodo prisiljeni poiskati smisel svojega obstoja zunaj svoje poznane socialne in kulturne sredine, zunaj rutine torej, saj bodo le tako lahko živeli polno življenje. V nasprotnem bodo životarili na robu družbe. Taka prihodnost ni tako zelo oddaljena, kot si morda mislimo.

Nove tehnologije nas bodo torej nadomestile v marsičem, le v nekaj stvareh gotovo ne. In to je v kreativnosti (tudi povezano z neprestanim učenjem) in v sočutju, čustvih. Negujte torej ti dve kvaliteti, preko teh dveh kvalitet lahko tudi najdete svoj smisel v drugi polovici življenja. Poslanstvo svoje duše, torej. Tudi IT strokovnjaki priznavajo, da je v kemičnih procesih v človeškem telesu še nekaj več, da je v človeku duša, ki išče druge duše, se želi z njimi povezovati in izkusiti življenje. To boste občutili, če boste zvečer ugasnili TV, obsedeli v temi ali s knjigo v naročju, ob partnerju ali sami. Večer za večerom. Vaša duša, vaš notranji glas bo postajal bistrejši, bolj jasen in razločen. Varno mu boste lahko sledili v bolj izpolnjeno življenje, v življenje s smislom.

 Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (13.5 - 19.5. 2024)?

Pričakujete lahko, da boste čutili navdih, da se upočas...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Numerološka napoved za maj: Karmični dnevi in nihanja (piše Lili Sorum)

Letos je pričakovati manipulacije in veliko iger ega, k...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?

Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, ...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.