Ne zavrzite tega, najbolj zdravo je!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Saša Šorli | 8.5.2022
Ali veste, da večino ljudi najbolj zdravilni del živil meče v smeti? To počnemo zato, ker se niti ne zavedamo, da je največ hranljivih snovi prav tam! Preberite, katera živila so to in jih jejte pravilno!
Ne zavrzite najbolj zdravega dela zelenjave. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ne zavrzite najbolj zdravega dela zelenjave. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olupki čebule in česna
Olupki rdeče čebule in česna so bogati s kvercetinom, to je rastlinski flavonid, ki je zelo močan antioksidant, deluje tudi protivnetno. Zato, nikar ne mečite več stran olupkov, dodajte jih, ko kuhate juhe, enolončnice, dodate jih lahko tudi v razne omake. Ko je jed kuhana, jih poberete ven in zavržete.

Olupki melone
Tudi v olupkih melone se skrivajo zdravilne snovi. Bogati so s citrulinom, to je aminokislina, ki pospešuje kroženje krvi, zdravi ožilje. Ko pripravljate melono, jo dobro operite, tudi olupke lahko zaužijete. Še najbolje bo, če jih dodate v sokovnik, skupaj s sredico in naredite sok, ali pa jih zamešate v sadno zelenjavne smutije. Nikar pa jih ne mečite proč, zelo so zdravi.

Listi brokolija
Tudi listi brokolija ne sodijo v smeti. Vsebujejo namreč karotenoide, to so močni rastlinski pigmenti, ki jih telo predeluje v vitamin A in so zelo velik borec proti rakavim obolenjem. Ko kuhate brokoli, zraven kuhajte tudi njegove liste. Dodajte jih v juhe, enolončnice.

Listi zelene
Listi zelene imajo kar petkrat več hranilnih snovi, kakor njeni stebli. Vsebujejo magnezij, kalcij, vitamin C, močne antioksidante, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj, srčne bolezni in upočasnjujejo proces staranja. Zato jih uporabljajte v juhah, v solatah, v omakah.

Stebla blitve
Tudi stebla blitve so zdravilna, polna so antioksidantov. Kuhate jih lahko na podoben način kakor šparglje, kuhane lahko dodate v juhe, pretlačite skupaj s krompirjem in podobno.

Stebla in listi cvetače
Tudi stebla in listi cvetače so zelo zdravilni. Vsebujejo zelo veliko vlaknin. Kuhate jih lahko v juhah, enolončnicah, iz njih lahko naredite zelenjavni pire in podobno.

Olupki kivija
Tudi olupki kivija vsebujejo zelo veliko antioksidantov. Če pripravljate iz kivija sok, ga samo operite in dodajte v sokovnik skupaj z olupkom.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...

Rdeča pesa: Vse, česar o njej še niste vedeli

V zimskem času večkrat pomislimo tudi na okusno zimsko ...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

V Sečoveljskih solinah ciljajo na polovico letne porabe soli v Sloveniji

V Sečoveljskih solinah, ki jih upravlja podjetje SOLINE...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.