POZOR: Ljubezenske prevare na spletu

Moje finance > Raziskali smo | piše: Helena Primic | 24.11.2022
Veliko osamljenih žensk, ki so se na spletu zapletle s šarmantnimi tujci - zdravnikom v Siriji, marincem na mirovni misiji v Iraku ali ovdovelim delavcem na naftni ploščadi - so po letu dni 'razmerja' na daljavo ostale brez nekaj deset tisoč ali celo več kot sto tisoč evrov.
Spletni ljubimci-prevarantje po nekaj pogovorih razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo in tudi delijo fotografije, vse z namenom vzpostaviti čim bolj intimen odnos z žrtvijo. (Foto: Freepik.com)
Spletni ljubimci-prevarantje po nekaj pogovorih razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo in tudi delijo fotografije, vse z namenom vzpostaviti čim bolj intimen odnos z žrtvijo. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če smo povsem iskreni sami s sabo, si vsi želimo biti do čisto zadnjega diha občudovani in ljubljeni. Ne glede na to, koliko smo stari in v kakšni življenjski situaciji smo. In če tega občudovanja in ljubezni v resničnem svetu nismo deležni, lahko postanemo lahka tarča za ljubezenske prevarante na spletu.

Zdravnik v Siriji, marinec na mirovni misiji v Iraku, ovdovel delavec na naftni ploščadi. Vsi šarmantni gospodje z zlomljenim srcem, ki na spletu iščejo damo, ki jih bo razumela. To bi lahko bil začetek velike ljubezenske zgodbe, a je pogosto vse prej kot to.

Veliko osamljenih žensk, ki so se na spletu zapletle s šarmantnimi tujci, so namreč po letu dni 'razmerja' na daljavo ostale brez nekaj deset tisoč ali celo več kot sto tisoč evrov.

Na spletni strani nacionalnega programa ozaveščanja Varninainternetu.si, ki ga koordinira SI-CERT, smo preverili, katere so skupne značilnosti ljubezenskih prevar na spletu, da boste morebitnega spletnega ljubimca-prevaranta vendarle pravočasno prepoznali.

 

'Ljubezenska zgodba' se običajno začne na Facebooku

Kriminalci svoje žrtve ljubezenskih spletnih prevar običajno iščejo na družbenih omrežjih in jim pošiljajo prošnje za prijateljstvo, največkrat preko Facebooka ali Instagrama.

Predstavijo se kot vojak iz ZDA na mirovni misiji nekje v Afriki ali Iraku, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji, v vsakem primeru pa ločen ali ovdovel, z majhnim otrokom in osamljen. Po nekaj pogovorih razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo in tudi delijo fotografije, vse z namenom vzpostaviti čim bolj intimen odnos z žrtvijo.

"Tako sva se pogovarjala cel mesec in kovala načrte kako bo pobegnil iz Iraka.Vse je bilo tako realistično: pogovori, dogodki, izpadi interneta so sovpadali z bombardiranjem v Iraku, časovni zamik, telefonske številke so bile iraške. Na vse so mislili," je le ena od izpovedi žrtev tovrstnih prevar.

Ko se namreč ta ljubezenska zveza na daljavo vzpostavi (njihova potrpežljivost lahko traja tudi več mesecev), pa se na žrtev obrnejo s prošnjo, da jim nakaže denar. Izgovori so različni: potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli k žrtvi na obisk. Kdaj drugič povedo, da imajo dostop do večje količine denarja, vendar najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve, da uredijo vso birokracijo in podobno.

Če žrtev prošnji ugodi in denar zares pošlje, se 'ljubezenska zgodba' tu še ne konča, saj pričakujejo vedno več denarja, hkrati pa z žrtvijo vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim ta zelo težko zoperstavi in spregleda, da gre za prevaro.

 

Nakazan denar je za vedno izgubljen

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja.

Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo tako imenovanim denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej.

Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi. Kar pomeni, da je nakazan denar izgubljen za vedno.

 

Prevarante je nemogoče izslediti

Fotografije, s katerimi se ti prevarantje predstavljajo na Facebooku, seveda niso resnične, temveč so jih ukradli nekje na spletu ali zavrženih diskih. Izmišljena sta tudi ime in priimek.

Žal Facebook resničnih podatkov o uporabnikih ne izdaja oziroma jih posreduje samo v izjemnih primerih (otroška pornografija, iskanje pogrešanih oseb, preprodaja drog, orožja …) in še to izključno organom pregona.

Obenem pa se je dosedaj pri tovrstnih primerih izkazalo, da ljubezenski spletni goljufi največkrat prihajajo iz podsaharskih držav Zahodne Afrike (Nigerija, Gana …), kjer naša policija nima nobenega vpliva, njihovi organi pregona pa tako početje potihem tolerirajo.

Za boljše razumevanje ljubezenskih prevar si oglejte katerega od dokumentarnih filmov, ki poskušajo tematiko osvetliti še iz druge strani - s strani goljufov iz držav podsaharske Afrike, kot sta na primer film Sakawa in Internet Scamming in Ghana.

 

Ne slepite se: Zgodi se lahko vsakemu!

Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejši in neizobraženi uporabniki. Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, sicer prevladujejo ženske - gre za uporabnice najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki so zaupale goljufu na drugi strani samo na podlagi lepe fotografije.

Čeprav so žrtve romantičnih goljufij v tem primeru ženske, tudi moški niso nič bolj imuni. Nekaj let nazaj so tako Slovenci na različnih portalih spoznavali mlade Rusinje, na koncu pa ostali brez njihove ljubezni. In seveda tudi brez denarja.

Goljufov na drugi strani zato nikakor ne gre podcenjevati: so namreč dobri poznavalci človeške psihe in izjemni manipulatorji, ki točno vedo, na kateri gumb pritisniti ob določenem trenutku, da iz žrtve izvabijo še več denarja.

 

Kaj storiti, če ste se že zapletli s tovrstnim ljubimcem-prevarantom?

Če ste se prepoznali v zgornjem opisu ljubezenske spletne prevare, na spletni strani Varninainternetu.si svetujejo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufom. Ga blokirate na Facebooku, Skypu, Instagramu ... ter ne odgovarjate na njegove klice in elektronska sporočila. Goljuf mora dobiti občutek, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čim prej prijavite na lokalni policijski postaji.

Zavedati se morate, da je edini cilj tovrstnih kriminalcev, da od vas dobijo še več denarja, zato prekinitev komunikacije ne bo lahka, sploh če ste se čustveno že zapletli. Poskušal vas bo kontaktirati na najrazličnejše načine, vam pihati na dušo ter vas prepričeval, da so se vaši sorodniki in znanci zarotili proti vam.

Pri tem bo proti vam uporabil vse podatke, ki jih ima o vas, in tudi vsa druga možna sredstva. Lahko vam celo zagrozi, da vas bo ubil, »saj ima znance v vojski povsod po svetu«. Vse z namenom zastraševanja in psihološkega pritiska na žrtev, da bi ta na koncu vendarle popustila in mu poslala denar.

V nobenem primeru pa ne nasedajte zgodbi spletnega goljufa. Tudi, če bi mu 'samo enkrat' poslali denar (da bo končno mir), se namreč izsiljevanje ne bo končalo, samo še bolj bo pritiskal na vas. Zato je res zelo pomembno, da povsem prekinete vso komunikacijo z njim. Če boste po nekaj dneh popustili pritisku in mu odgovorili, mu boste na ta način samo dali vedeti, da vas ima še vedno v primežu.

 

Po teh 3 znakih boste spletnega ljubimca-goljufa hitro prepoznali

1) Nemogoči pogovori prek Skypa. Če pri pogovoru prek Skypa zvok ne deluje in se s sogovornikom ne morete pogovarjati, na vsak način poskusite dobiti 'potrdilo', da je oseba na drugi strani resnična. Predlagajte ji, da na list napiše vaše ime in ga pokaže v kamero. Če gre za goljufe, bodo zelo hitro posnetek prekinili z izgovorom, da imajo težave s povezavo, vi boste pa vsaj vedeli pri čem ste.

2) Neujemajoče fotografije. Najprej shranite kopije fotografij osebe, s katero se pogovarjate, in jih nato poiščite v Googlu. Preverite rezultate iskanja: se iste fotografije že pojavljajo v ostalih goljufijah ali je na fotografiji druga oseba, ki niti slučajno ni vaš sogovornik oziroma oseba, za katero se predstavlja? Bodite vztrajni in dlakocepski, saj vas to lahko reši veliko nepotrebnih težav.

3) Nedosledna zgodba. Pomislite: imate kdaj občutek, da se pogovarjate z več različnimi osebami? Je njegova zgodba polne lukenj in neujemanj? Tovrstne goljufije v mnogih državah v razvoju predstavljajo pomemben del zaslužka in lahko potekajo v obliki organiziranega kriminala. Žrtev tako ne govori ves čas z isto osebo in bolj kot se romanca zapleta, težje vzdržujejo nivo doslednosti.

Če ste še vedno v kakršnihkoli dvomih ali če potrebujete pomoč pri preverbi podatkov, se obrnite na elektronski naslov cert@cert.si, kjer vam bodo pomagali ugotoviti, ali se pogovarjate z resnično osebo ali spletnim goljufom.

Več o ljubezenskih prevarah na spletu pa si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku okrogle mize z naslovom Ljubezenske prevare na spletu, kjer so predstavili tudi konkretna navodila, kako lahko do žrtev spletne prevare pristopijo njihovi sorodniki in znanci, ki jim je zaradi čustvene nevpletenosti pogosto prej jasno, da "nekaj ne štima".

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.