Prebivalstvo se stara, vladajoči pa so brez volje

Že dolga leta imajo upokojenci menda svojo stranko, ki ima svojega voditelja. Ta je bil minister praktično že skoraj vsakega resorja. Pač sposoben človek. Ne delam si iluzij, da bo v prihodnosti kaj drugače. Pustimo absurdno situacijo, da imajo upokojenci svojo politično stranko.
Prebivalstvo se v Sloveniji hitro stara. (foto: freepiks.com)
Prebivalstvo se v Sloveniji hitro stara. (foto: freepiks.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na vsakih volitvah ta stranka dobi veliko število glasov, ker so upokojenci najbolj disciplinirani volilci in gredo praviloma tudi volit. Vzgojeni so bili v drugih časih, pa tudi občutek, da voliš za stranko, ki naj bi bila po tvoji meri, prav za tvoje generacijske potrebe, je dodaten motiv za veliko udeležbo upokojencev na volitvah ter posledično za vsakokratni dober volilni izid. To zagotavlja stranki mesto v vodilnih političnih strukturah, med vrsticami: njenemu vodstvu in družinam zagotavlja dobre državne službe.

Ob vsej politični bohotnosti te stranke pa me bode v oči, kako majhen in neopazen je njen prispevek na področju trajne ureditve bivanja starejše populacije, med katere spadam tudi sama. Saj je po naravni poti že tako, da te stvari v zvezi s svojo starostjo prično zanimati nekje po 50. letu, čeprav smo danes praviloma še aktivni, delamo itd. Vendar se je pametno ozirati že v prihodnost in razmišljati kako bo takrat. Pritiski, da bi Slovenija pospešila gradnjo domov za upokojence seveda so, vendar se vsi zavedamo, da to ni rešitev, saj bi v 20 letih tako praktično vsa Slovenija postala dom za upokojence. Pa tudi, kdo si ga sploh še lahko privošči? Tisti, ki ima premoženje si ga lahko na račun svojega premoženja, nepremičnine. Kaj pa bodo rekli o tem otroci, ki si danes izredno težko privoščijo svojo streho nad glavo, pa je druga stvar. Te nepremičnine, ki jih imajo v lasti sedanji upokojenci so namreč nastale v popolnoma drugačnih družbenih- ekonomskih okoliščinah, kot so sedaj. Da pa bi pokojnina zadoščala za stroške doma, pa lahko moja generacija kar pozabi. In nenazadnje, ali si sploh želimo iti v dom, dokler ni zaradi zdravstvene oskrbe to nujno potrebno?

Zakon, ki naj bi trajno in celovito uredil starajočo se družbo, to namreč smo, je v pripravi in usklajevanjih še preko 10 let. Če boste povprašali tiste, ki sodelujejo pri njegovi pripravi in podajajo pripombe, zakaj ta zakon še ni sprejet vam bodo rekli, da ni politične volje. Več kot 13 let ni politične volje.!!!! Ljudje božji, ob tem bi se morali vsi, celotna družba temeljito zamisliti. Ta zakon naj bi namreč celovito uredil starajočo se družbo in se dotika vseh članov te družbe, mlajše, tiste srednjih let in seveda upokojence. In do sedaj še ni bilo politične volje, da bi se zakon sprejel! Pa človek pomisli, da bi stranka SD, ki zagovarja socialno družbo itd, in ki je v preteklosti največkrat pokrivala ta resor (zdravje in socialo), zbrala dovolj politične volje in ta zakon spravila skozi parlamentarno proceduro. Pa ga ni. Na drugi strani poglejmo stranke na desni, ki praviloma zagovarjajo vrednote, družino itd, pa tudi niso našle dovolj politične volje zanj. Čeprav ta zakon, vsaj v začetku je, sedaj je že v obdelavi bog ve katera verzija, poudarja ravno pomen družine in vrednot. Saj naj bi skrb za svoje starejše lahko prevzeli tudi starajoči se otroci, moja generacija napr., 50 +, za to bi dobili plačilo za dostojno življenje, starejši pa bi lahko ostali v domačem okolju. Pa tudi te stranke niso zbrale dovolj politične volje. In na koncu, kaj pa upokojenska stranka? Nisem opazila, da bi se aktivno ukvarjala s to problematiko, raje s ukvarja z zunanjo politiko, vojaško opremo, s smetmi itd, kot s svojim poslanstvom, ki mu ga narekuje že ime stranke. Ah ja, pokojnine so se zvišale po zaslugi te stranke. Sami pa veste, za koliko. To je bolj pesek v oči namesto resne debate o starajoči se družbi.

In tako ostane grenko spoznanje za celotno slovensko družbo, da člani stranke, celo tiste, ki nosijo ime generacije, katerih potrebe naj bi pokrivale, skrbijo predvsem za svoje osebne interese, to je, za dobre državne službe in nič kaj dosti drugega. To je naša politična realnost in na to bo dobro pomisliti, ko boste naslednjič razmišljali, ali še voliti upokojensko stranko. Kaj nam preostane, boste rekli. To pa je že debata za drugič.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.   

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.