Spletni vir Medical News piše, da ljudje sicer pogosto in prekomerno uživamo hrano, ki vsebuje visoko predelane ogljikove hidrate. Takšna hrana ni zdrava, je pa privlačna na pogled in okusna, zato povzroča odvisnost.
Raziskovalci namreč pravijo, da od visoko predelanih živil lahko postanemo enako odvisno kot od nikotina. Avtorji študije celo pravijo, da bi pri nekaterih ljudeh odvisnost od visoko predelane hrane lahko ustrezala že merilom za uradno postavitev odvisnostne motnje.
Zasvojenost in ultra predelana hrana
Do teh ugotovitev so prišli, ko so preučili analizo dveh sistematičnih pregledov študij. V analizo je bilo zajetih 281 študij iz 36 držav. Odvisnost so merili na podlagi posebne lestvice „lestvica stopenj odvisnosti Yale“. Pregled je pokazal, da se zasvojenost z ultra predelano hrano pojavlja pri 14% odraslih in 12% otrok. Za primerjavo so postregli s podatki, in sicer: pri primerljivi masi ljudi je od alkohola odvisnih 14% odraslih od tobaka pa 18%. Šokantna je bila ugotovitev, da je od visoko predelanih živil odvisnih kar 12% otrok. Študija je še pokazala, da je z ultra predelano hrano zasvojenih kar 32% posameznikov s prekomerno težo in 50% posameznikov, ki imajo motnjo prenajedanja.
Yale lestvica sicer ravni odvisnosti razvršča po 11. stopnjah oz. kriterijih. Vključuje stopnjo nadzora nad uživanjem substance, raven hrepenenja po substanci, odzive med odtegnitvijo, željo po nadaljnji uporabi, kljub zavedanju o škodljivih posledicah itn.
Avtorji študije so povedali, da je zasvojenost s predelano hrano povezana tudi z biopsihološkimi mehanizmi zasvojenosti in lahko povzroča številne težave: nevronsko disfunkcija, impulzivnost, motnja regulacije čustev in tudi slabše fizično in duševno zdravje ter nižjo kakovost življenja nasploh.
Zakaj nekatera živila povzročajo odvisnost?
Avtorji študije sicer poudarjajo, da nas ne more zasvojiti vsa hrana. Med tvegana živila sodijo predvsem živila z visoko vsebnostjo rafiniranih ogljikovih hidratov in z dodanimi maščobami. To so predvsem sladkarije in slani, sladki prigrizki. Takšna živila so najbolj tvegana. Opazili so, da tovrstna živila v telesu in možganih povzročijo enako reakcijo kot nikotin in alkohol.
VIR: https://www.medicalnewstoday.com/