3 super triki, kako izbrati ravno prav zrelo lubenico

Ste tudi vi včasih v dilemi, katero lubenico izbrati, da bo ta dovolj zrela in sladka? S temi super nasveti boste zagotovo izbrali pravo.
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po barvi sredice je povsem lahko prepoznati zrelost lubenice. Kaj pa, kadar kupujemo celo? Kako vedeti, da je lubenica dovolj zrela, sočna in sladka? V pomoč vam bodo ti trije nasveti.

Poiščite rumenkasto piko na lubenici
Lubenica se med rastjo na določenem mestu dotika zemlje. Tisti del lubenice pa je obarvan drugače. Če je lubenica dovolj zrela, je madež rumenkaste barve, če lubenica še ni zrela, pa je bele ali svetlo zelene barve. Ta madež je tudi pokazatelj, kdaj je bila lubenica obrana. Če so jo utrgali prehitro, se madež ne bo obarval rumenkasto in sredica ne bo popolnoma zrela. Niti ne kupujte lubenic, ki nimajo nobenega madeža in so videti popolnoma brezhibno. Takšne lubenice niso videle zemlje.

Izbirajte nepoškodovani plod
Površina lubenice mora biti temnozelena, trda na dotik, gladka in brez poškodb. Če je lupina mehka, je to znak, da je lubenica že prezrela. Če je lupina posušena, nagrbančena, je to znak, da je lubenica stara in da že zelo dolgo čaka na kupca. Takšna lubenica je že izgubila sladkobo in sočnost.

Teža lubenice
Ko izbiramo celo lubenico, pogosto izberemo tisto, ki je najlažja. Že zaradi tega, da jo lažje odnesemo iz trgovine ali tržnice. Ampak, to je napaka. Lubenica je sestavljena pretežno iz vode, vsebujejo jo kar 92- odstotkov. Zato mora biti težka. Težja ko je lubenica, bolj sočna bo. Med izbiranjem zato vzemite tisto lubenico, ki je med podobno velikostjo ostalih, najtežja. Ta bo zagotovo najbolj sočna.

Ali ste vedeli?
Lubenico lahko pečete tudi na žaru! Da, prav ste prebrali. Narežete jo lahko na dva centimetra debele rezine, premažete z oljčnim oljem, nato pa za nekaj minut postavite na žar in zapeče z obeh strani. Pečeno lubenico solite. Tako pripravljena lubenica izgubi sladkobo in se odlično poda k mesu z žara.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.