9. Žirovski klekljarski dnevi v znamenju čipke in skodelice kave

Moj čas > Kultura in ustvarjanje | piše: P. L. | 20.1.2015
Četudi smo šele sredi januarja, pa imajo klekljarice iz Klekljarskega društva Cvetke, Žiri, že krepko zavihane rokave. Za letos pripravljajo cel kup novosti, presenečenj in izzivov, zato smo povabili njihovo predsednico, Marico Albreht, da nam nekatere razkrije. Morda, kdo ve, bodo všeč tudi vam?
Tudi letos bodo v Žireh potekali klekljarski dnevi.
Tudi letos bodo v Žireh potekali klekljarski dnevi.
Tudi letos bodo v Žireh potekali klekljarski dnevi. Predsednica društva Cvetke Marica Albreht. Klekljarsko društvo Cvetke Žiri.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kakšne bodo letošnje spremembe, ki jih omenjate?
Obiskovalci Klekljarskih dni se bodo najbolj razveselili novice, da bomo vse razstave preselili v Poslovni center Ika na Strojarsko 16, tik zraven tovarne Alpine. Tega se bodo razveselili predvsem starejši, invalidi in starši z majhnimi otroki in vozički.

Kaj pa bo moč na klekljarski razstavi videti?
Že od lanske jeseni naprej vneto klekljamo motive iz narave, ki smo jih poimenovali ''Štirje letni časi''. Skupaj z mladimi iz Klekljarske šole v Žireh pa smo iz pozabe obudili žirovske pravljice in jim s pomočjo klekeljnov vdihnili življenje. Učenci bodo ob tej priložnosti k čipkam, ki jih bodo izdelovali skupaj z nami, starejšimi in bolj izkušenimi, priložili tudi knjigo s temi pravljicami.

Vsako leto povabite prijateljska društva tudi od drugod?
Letos so se vabilu odzvale klekljarice iz Stare Gorice. Vsi, ki poznate njihove čipke, veste, da so izjemne. Veseli smo, da bodo, tokrat prvič, razstavljale v Žireh.

Kot nam je znano, pa to še ni vse. Vaša sodelavka in tudi naša ambasadorka, Milena Miklavčič, vam je predlagala, da klekljarske razstave popestrite še s skodelicami za kavo?
Njen predlog smo zagrabile z obema rokama. Za vse, ki bi želeli sodelovati, smo objavili dva nagradna natečaja. Prvi je namenjen klekljani čipki, na katero položimo skodelico kave, drugi pa, seveda – skodelici kave! V Sloveniji imamo nešteto umetnikov, ki izdelujejo različne predmete iz keramike, lesa, papirja in drugih materialov. Strašno bomo veseli, če bodo hoteli izdelati skodelico kave tudi za nas, za našo razstavo. Skodelice in tudi kavne prtičke bomo razstavili, upam, da jih bo toliko, da bo padel Guinnessov rekord, če rečem malo za šalo. Najboljšim pa bomo podelili zlato, srebrno in bronasto čipko v soboto, 25. aprila ob 15.00 uri.

Zanimiva ideja! Kakšne podobne razstave skodelic za kavo v Sloveniji še ni bilo?
Prepričane smo, da ne. Zato upamo, da bo žirovska razstava skodelic za kavo nekaj posebnega! Kot bodo nekaj posebnega tudi vse ostale razstave.

Kaj vse se bo v tem času v Žireh še dogajalo?
V poslovnem centru, v spodnjih prostorih, bodo v tem času potekale razstave unikatnih izdelkov, ki jih pripravlja Stana Kristan, Meta Sporiš bo pripravila razstavo poročnih šopkov, ki bodo popestreni s čipko, Andreja Stržinar pa bo obiskovalcem pokazala, kakšna je bila oblačilna kultura v starih časih. Razstave pripravljamo tudi v Galeriji DPD Svoboda, v Galeriji Zvonik, v Muzeju. Ob tej priložnosti, točneje 25. aprila, bo na Bahačevem vrtu, pod stoletnimi kostanji v centru Žirov, potekala Slikarska kolonija, slikarji pa bodo pozneje svoje umetnine razstavili v tamkajšnji galeriji Bahač.

Ali ste tudi letos razpisali literarni natečaj?
Seveda. Nad njim bedi Milena Miklavčič, čas za oddajo proze ali poezije, v kateri bo imela glavno mesto skodelica kave, pa je do začetka aprila 2015. Morda je tudi med vami kdo, ki je vešč pisanja? Dobrodošel!

Je še kaj, kar bi nam radi predstavili?
Obiskovalci imajo zelo radi klekljarska tekmovanja, letos bodo na sporedu v nedeljo, 26. aprila. V ponedeljek, 27. aprila pripravljamo okroglo mizo z naslovom ''Avtorske pravice v klekljanju''. Lucija Kavčič iz Turističnega društva Žirovski vrh, ki pripravlja tudi nekatere spremljajoče dogodke, pa bo poskrbela za veliko zabave, folklornih vložkov, nastopov odraslih in otroških folklornih skupin, obiskovalci bomo povabili na obhod Rupnikove linije, na ogled Tavčarjeve Zale, na Salamiado…

Starejši si takšne dogodke najraje ogledajo organizirano. Boste poskrbeli tudi zanje?
Pripravili smo nekaj programov za društva upokojencev, invalide, za člane Univerze za 3. življenjsko obdobje, šole. Gostinci bodo v času Žirovskih kleklarskih dni stregli tudi tipično lokalno hrano po ugodni ceni. Z Alpino smo dogovorjeni, da se bodo lahko obiskovalci Žirov ustavili tudi v njihovi trgovini, kjer bodo na voljo čevlji po znižanih cenah. V bližini razstavnih prostorov pa bodo tudi stojnice, kjer bo moč kupiti pripomočke za klekljanje in tudi druge rokodelske izdelke iz vse Slovenije ter iz zamejstva.

Ste že nestrpne, težko čakate, da pokažete obiskovalcem, kaj ste naredile?
Nekaj pozitivnega adrenalina mora biti! Neskončno smo vesele vseh, ki nam priskočijo na pomoč. Ob tej priložnosti moram povedati, da delamo ljubiteljsko - za dušo in upam si reči, da naš trud in srčnost prepoznajo tudi obiskovalci. Vsako leto jih pride več in upam, da bo tudi letos tako.

Če jih ne bodo pritegnile bogate razstave čipk, se bodo posvetili ročno izdelanim skodelicam za kavo! In – skupaj z nami – poklepetali, se poveselili in tudi popili skodelico tega poživljajočega napitka!

 
Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Pust: 4 odlične ideje za pustno ustvarjanje z vnuki

Še malo in bomo okoli nas že lahko slišali razigran sme...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Začel se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI

Babice in dedki, če razmišljate, kako bi popestrili dan...

Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima ...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Prvo valentinovo sporočilo poslano iz zapora

Največji spletni oglasnik v Sloveniji bolha.com je razi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.