Cimet - eno najstarejših naravnih zdravil na svetu

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 15.2.2024
Ste vedeli, da cimet zmore hkrati delovati protivnetno, antibiotično, antimikotično in antiseptično? Ni čudno, da je bil nekaj tisočletij nazaj rezerviran le za bogove.
 	Številne znanstvene študije so dokazale pozitivni vpliv cimeta na diabetes. (Foto: Freepik.com)
Številne znanstvene študije so dokazale pozitivni vpliv cimeta na diabetes. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zdravilne moči cimeta so poznane že skoraj pet tisoč let, zaradi česar je cimet eno najstarejših naravnih zdravil na svetu.

In čeprav ga danes povezujemo le z jabolčnimi sladicami, božičem in kuhanim vinom, je bil cimet nekaj tisočletij nazaj rezerviran le za bogove in obredne rituale. S cimetom so mazilili kralje, faraone in najvišje svečenike, zato navadni smrtniki v tistem času niso niti pomislili, da bi ga uživali.

Množicam je postal dostopen šele v 18. stoletju in zdi se, kot da smo danes pozabili na njegove številne zdravilne lastnosti, ki nam pridejo še kako zelo prav tudi v trenutnih razmerah.

 

Razkužuje in čisti sinuse

Olje skorje cejlonskega cimeta je v aromaterapiji znano kot najmočnejše antibakterijsko učinkujoče olje, zato je enako učinkovit kot kemični konzervansi.

Ker je tudi močan čistilec, se v naravnem zdravilstvu uspešno uporablja pri vnetju sinusov, otečeni nosni sluznici in nosnih polipih.

Če vas pestijo sinusni glavoboli, ajurveda priporoča sledečo rešitev: zmešajte pol žličke cimeta (naj bo vsaj ekološki, če že ne cejlonski) s toliko vode, da dobite gosto pasto, ki jo nanesite na boleč predel. Pri tem pazite, da pasta ne pride v oči, prav tako pa se ne ustrašite, če bo koža, kjer boste namazali pasto, pordela in vas začela peči. Poskusite vzdržati nekaj minut, potem pa pasto dobro in previdno izperite.

PREBERITE TUDI: 3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Umirja prebavo in deluje protiglivično

Eterično olje v cimetovi skorji spodbuja ustvarjanje želodčnih sokov in stimulira celoten prebavni trakt, zato je cimet odličen v boju proti slabosti, bruhanju, driski, vetrovom in črevesnim krčem.

Cimet se lahko pohvali tudi kot močan antimikotik (protiglivično delovanje), zato je odličen pomočnik pri preveč razširjeni kandidi, ob redni uporabi pa prav tako uspešno preganja parazite in druge patogene mikroorganizme v črevesju. Tudi viruse in bakterije!

 

Uravnava krvni sladkor in zmanjša tveganje za bolezni srca

Številne zdravilne lastnosti cimeta je dokazala tudi znanost, med katerimi je tudi njegov pozitiven vpliv na diabetes. Znanstveniki so namreč dokazali, da cimet vsebuje snov MHCP, ki izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin oziroma povedano po domače: cimet omogoča telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v krvi, tudi takrat, ko trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina.

Dober pomočnik je tudi pri ljudeh s preveliko težo, saj cinamaldehid, ki ga cimet vsebuje, preprečuje strjevanje trombocitov ter tako uspešno preprečuje kapi in srčne napade oziroma tveganje za bolezni srca; tako pri pretežkih ljudeh kot tistih z zdravo telesno težo.

 

Prinaša toploto in spodbuja imunski sistem

Cimet ni brez razloga povezan z mrzlimi zimskimi dnevi, saj kot topla začimba greje telo. Ker poživlja periferni krvni obtok, je odlična rešitev za vse, ki imate težave z mrzlimi nogami in rokami ali prenizko povprečno telesno temperaturo.

Odličen pomočnik je tudi pri prehladih in šibkem imunskem sistemu, saj s svojim grelnim učinkom telo na naraven način prestavi »v višjo prestavo«.

Zdravilci ga uporabljajo tudi v boju proti revmi, artritisu in depresiji, saj njegova toplota in svetloba, ki ju cimet vsebuje obilo, odlično pripomoreta k zdravljenju teh bolezni.

PREBERITE TUDI: 100% naravna zeliščna zdravila za bolj zdrava pljuča

Pomembna razlika: cejlonski vs. kitajski cimet

Cimet (v prahu ali skorji), ki ga najdemo na trgovskih policah, je lahko cejlonski cimet (Cinnamomum verum) ali kitajski oziroma cimet cassia (Cinnamomum cassia), med katerima je občutna in pomembna razlika.

Cejlonski cimet je namreč veliko bolj aromatičen, toplega in prijetnega okusa, saj kitajski cimet izdelujejo iz skorje popolnoma drugega drevesa, ki ima veliko bolj grobo, debelejšo in trdo skorjo. Zato so tudi palčke kitajskega cimeta veliko temnejše in debelejše ter cenejše za proizvodnjo, kar je razlog, da na prodajnih policah prevladuje cimet cassia.

Če torej želite »pravi« cimet, najprej izberite cimet ekološkega izvora, potem pa preverite, ali gre za cejlonski cimet!

 

Je cimet oziroma kumarin v cimetu res nevaren?

Če se bojite »nevarnega« kumarina v cimetu, naj vas potolažimo, da uradne inštitucije in dokumenti svarijo le o mejnih dovoljenih odmerkih evgenola (do 2,5 mg na kg telesne teže) in cinamaldehida (700 µg na kg telesne teže), ki veljajo le za cimetovo olje, ne pa tudi za cimetovo skorjo.

Poleg tega ne pozabite, da je v naravi veliko snovi, ki so v izolirani obliki pokazale zelo škodljive učinke, medtem ko v integralnem živilu ne povzročajo nobenih težav. Na primer: izolirani beta karoten je škodljiv, medtem ko je korenček, ki vsebuje celoten spekter beta karotenov, blagodejen za zdravje.

In, ali ste vedeli, da kumarin najdemo tudi v kamilicah, ki bi jim težko očitali, da so nevarne za ledvice in jetra, kot to velja za izoliran kumarin? Morda pa se je farmacija ustrašila začimbe, ki je bila zaradi svojega širokega spektra delovanja nekoč rezervirana samo za bogove, v prvem stoletju našega štetja pa je 350 gramov te začimbe stalo petnajstkrat več kot srebro.

PREBERITE TUDI: Sklenite premirje z glivico kandido

Če že ne gre za strah, pa farmacevtska podjetja cimetu zagotovo zavidajo to, da zmore hkrati delovati protivnetno, antibiotično, antimikotično in antiseptično, če omenimo le nekaj njegovih učinkov. Takšno farmacevtsko zdravilo bi namreč zagotovo uspeli dobro prodati, medtem ko nam ga narava ponuja brezplačno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Črni bezeg (Sambucus nigra) raste v obliki visokega grm...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Z rednim pitjem kave do manj težav v postelji

Moški, ki dnevno popije dve skodelici črne kave, ima ma...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.