Decembrski recept: Parklji

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.11.2017
Bliža se december, z njim pa prihaja tudi sv. Miklavž, ki s sabo pripelje parklje. Presenetite letos kar z domačimi!
Okusni parklji (foto: Fala)
Okusni parklji (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Miklavževi parklji
Zanje boste potrebovali:

1 kocka kvasa Fala
70 dag moke
4 dl mleka
10 dag kisle smetane
5 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 jajce
2 mali žlički soli

Okras:
rozine
semena buče ali suhe slive
stepeno jajce

V toplem mleku raztopimo kvas Fala. V posodo damo vse ostale sestavine in prilijemo raztopljeni kvas. Zamešamo kvašeno testo, najprej počasi, zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan pult, ga pregnetemo, razrežemo na manjše kose in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsak košček v rokah oblikujemo v malo debelejši svaljek. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo z gornje strani in tako oblikujemo roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, za jezik uporabimo seme buče ali ga izrežemo iz suhe češplje in tudi tega s pomočjo noža umestimo na glavo.

Oblikovane parklje pustimo vzhajati na toplem, nato jih premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 180 °C, da se lepo obarvajo.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ljubljanska vinska pot – že 15. junija!

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.