Decembrski recept: Parklji

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.11.2017
Bliža se december, z njim pa prihaja tudi sv. Miklavž, ki s sabo pripelje parklje. Presenetite letos kar z domačimi!
Okusni parklji (foto: Fala)
Okusni parklji (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Miklavževi parklji
Zanje boste potrebovali:

1 kocka kvasa Fala
70 dag moke
4 dl mleka
10 dag kisle smetane
5 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 jajce
2 mali žlički soli

Okras:
rozine
semena buče ali suhe slive
stepeno jajce

V toplem mleku raztopimo kvas Fala. V posodo damo vse ostale sestavine in prilijemo raztopljeni kvas. Zamešamo kvašeno testo, najprej počasi, zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan pult, ga pregnetemo, razrežemo na manjše kose in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsak košček v rokah oblikujemo v malo debelejši svaljek. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo z gornje strani in tako oblikujemo roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, za jezik uporabimo seme buče ali ga izrežemo iz suhe češplje in tudi tega s pomočjo noža umestimo na glavo.

Oblikovane parklje pustimo vzhajati na toplem, nato jih premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 180 °C, da se lepo obarvajo.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.