Decembrski recept: dedek Mraz

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 27.12.2017
Vas je že obiskal dedek Mraz? Da bo lažje našel pot do vas, specite pecivo, ki se ga bodo razveselili vaši vnuki!
Dedek Mraz (foto: Fala)
Dedek Mraz (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:
½ kocke kvasa Fala
1 dl mleka
50 dag moke
10 dag sladke smetane
5 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
2 jajci
3 žlice olja
pomarančna lupinica

Okras:
1 jajce za premaz
rozine
termo-stabilen sladkor ali sladkorni biserčki

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki, dodamo smetano, sladkor, jajci, sol, pomarančno lupinico in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo po kapljicah še olje. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Ko postane testo gladko, ga damo na toplo vzhajati, posodo pokrijemo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na pet delov in pustimo počivati nekaj minut. Zatem vsak kos razvaljamo in oblikujemo glavo Dedka mraza. Obraz povečamo za dolžino brade in višino kape. Na spodnjem delu podaljšanega obraza in ob strani testo razrežemo s škarjami na trakove, vsakega pa potem večkrat obrnemo okrog svoje osi, da dobimo kodrasto brado in lase, ki gledajo izpod kape. Iz ostankov testa oblikujemo še brke, nos in cofek kape. Cel obraz premažemo s stepenim jajcem, na mesto za oči vtisnemo dve rozini in iz sladkorčkov posujemo rob ter cofek kape.

Možice damo za 20 minut vzhajati na toplo, potem pa jih prestavimo v pečico in pečemo pri 175 °C približno 30 minut, da se lepo obarvajo.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

4 najmočnejša protibolečinska zelišča iz ljudske medicine

Saj poznate tisti rek „za vsako bolezen rož'ca raste“? ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je jedilnik za enostavno in okusno kosilo

Jedilnik za kosilo! Dobra enostavna kosila lahko pripra...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.