Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. Najboljši je pripravljen iz sveže kuhane čičerike, namesto iz konzervirane. Nekateri prisegajo, da stročnice, med njimi tudi čičerika, izredno dobro vplivajo na možgane in koncentracijo.
Humus, namaz iz čičerike (foto: OblizniPrste.si)
Humus, namaz iz čičerike (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Humus je odličen, zdrav in okusen namaz iz čičerike. V arabščini humus pomeni čičerika. Preprosto. Tako kot namaz sam. Na Bližnjem vzhodu ga običajno izdatno prelijejo z olivnim oljem, poleg pa postrežejo pita kruh in zelene olive. Nemalokrat vam ga bodo postregli kot prilogo k falaflu. Pri nas ga največkrat uporabljamo kot namaz. Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. Najboljši je pripravljen iz sveže kuhane čičerike, namesto iz konzervirane. Nekateri prisegajo, da stročnice, med njimi tudi čičerika, izredno dobro vplivajo na možgane in koncentracijo.

Za namaz potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 2 lovorova lista, 125 g svetlega tahinija, 1 čajna žlička mletega kumina (rimske kumine), 1 čajna žlička česna v granulah, 1 čajna žlička soli, 2 jedilni žlici limoninega soka, 1 jedilna žlica olivnega olja, 2 – 2,5 dl vode, ščep mlete sladke rdeče paprike (za okras).
 
Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Suho čičeriko namakamo vsaj 12 ur (idealno je 24 ur). Vmes vodo večkrat zamenjamo. Naslednji dan vodo odlijemo in čičeriko dobro sperimo. Damo jo v kozico, prelijemo s toliko vode, da je čičerika pokrita, in dodamo lovorjev list. Ne solimo!

Tik preden čičerika zavre, z žlico odstranimo čim več pene. Čičeriko kuhamo 1 uro, da se lepo zmehča. Kuhani čičeriki odlijemo vodo in jo takoj damo v sekljalnik. Dodamo vse ostale sestavine. Na začetku dodamo le 1,5 dl vode.

Ostalo vodo dodajamo postopoma med miksanjem (po potrebi), da dobimo lepo, gladko konsistenco namaza.

Preden humus postrežemo, ga okrasimo s ščepom sladke rdeče paprike.

Poleg postrežemo zelene olive in/ali vloženo zelenjavo.


Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.