Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. Po domače jim rečemo "filane paprike". Razkriva okusen domač recept. Pa dober tek!
Nadevane paprike iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Nadevane paprike iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 5 oseb:
10 srednje velikih paprik
80 dkg mletega mešanega mesa
16 dkg riža
3 žlice olja
5 dkg prekajene slanine
1 večja čebula
3 zrna česna
2 jajci
4 žlice mrzle vode
majaron
sol
poper

Sestavine za omako:
4 žlice olja
2 žlici sladkorja
1 čebula
20 dkg gomolja zelene in korenja
1/2 kg paradižnika
2 žlici gladke moke (zvrhani)
1/2 l paradižnikove omake
sol
poper
1,2 l vode za zalivanje

Priprava paradižnikove omake: najprej naredimo omako.
Na olje dodamo sladkor in ga karameliziramo. V poletnem času, ko imamo na izbiro zeleno, petršilj, korenje, paradižnik itn., lahko omako pripravimo iz vseh domačih sestav in tako za nadevano papriko uporabimo bučke, melancane itn. Takšna domača omaka je boljša kot tista iz paradižnikove mezge, ali podobnih koncentratov, ki se moramo tako posluževati v zimskem času.

Ko prične sladkor postajati lepe rjave barve, dodamo sesekljano čebulo. Dodamo tudi naribano korenje in gomolj zelene in vse skupaj prepražimo. Sedaj dodamo na koščke narezan paradižnik (za omako naj bo paradižnik močno zrel in mehak). Za to omako paradižnik, po želji, lahko tudi prej olupimo in poberemo iz njega semena, toda delo in čas si prihranimo tako, da omako tik pred koncem spasiramo in tako bo odvečni del ostal na cedilu. Ko je paradižnik dovolj podušen, dodamo nekaj paradižnikove mezge ali koncentrat omake. Vse to pomokamo, solimo, popramo in omako zalijemo z vodo (po potrebi).
Omaka se bo kuhala približno 20 minut, nato jo zmiksamo s paličnim mešalnikom ali spasiramo.

Priprava nadeva: najprej pristavimo na ogenj olje, na katerem bomo prepražili sesekljano čebulo, dodamo ji na kocke narezano slanino in vse skupaj prepražimo. K mletemu mesu dodamo poper, sol, sesekljani česen, jajci, majaron in malo vode. Maso zmešamo kar z rokami. Dodamo tudi na pol kuhan riž (kuhan v slani vodi). Zakaj na pol kuhan? Zato, da bo nadev bolj sočen. Če dodamo nekuhan riž, potem moramu mesu dodati kar precej vode, če ne, je nadev potem v kuhani papriki precej trd oziroma ni sočen. Dodamo še pravkar prepraženo čebulo s slanino, vse skupaj še enkrat premešamo (nadev mora biti mehak, da bo paprika potem sočna) in s to maso nadevamo očiščene paprike.

Na količino mesa damo 20% riža (v tem receptu imamo 80 dkg mesa, torej dodamo 16 dkg riža, ki ga na pol skuhamo v slani vodi, odcedimo in lahko malo speremo in ohladimo ter dodamo mesu).

Če vam kdaj ostane dušen riž od priloge, ga tudi lahko uporabite v tem nadevu. Če vam je zmanjkalo paprik, nadev pa ostal, lahko iz takšne mase naredite tudi čufte. Nadevano papriko naložite v omako in kuhate pokrito na štedilniku cca 45 minut, odvisno od velikosti (ker je riž že na pol kuhan). Prav tako lahko papriko pečete v pečici, kakšnih 15 minut dlje kot na štedilniku. Serviramo jo s krompirjevim pirejem, ali kuhano koruzno polento. Nadevana paprika je še boljša drugi ali tretji dan, s pogrevanjem.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

"Jagode in čokolada, ne razmišljaj, ko si mlada, srce n...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.