Iz Jožičine kuhinje: Najboljši bezgov sirup

Iz Jožičine kuhinje prihaja najboljši recept za osvežujoč in zelo okusen bezgov sirup. Pripravite ga.
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept vas bo navdušil, sirup žari na mizi, pusti pa tudi okus. Na jeziku se najprej začuti bezeg, nato še jagode.

Sestavine:

25 bezgovih cvetov
1/2 kg jagod iz domačega vrta
2 limoni
1,5 kg sladkorja
5 dkg citronske kisline
2 l vode

PREBERITE TUDI: 3 zdravi napitki, ki topijo odvečno maščobo, krepijo zdravje, odpravljajo strupe in še in še

Priprava:

1.Čiste cvetove brez pranja razporedimo v posodo, dodamo sladkor in citronsko kislino. Vse skupaj prelijemo z dvema litroma vrele vode.

2.Ko se mešanica malo ohladi, dodamo očiščene in narezane jagode in kolobarje limone, dobro premešamo, jagode pa tudi malo pomečkamo. Pokrijemo in na hladnem maceriramo 72 ur (da se sladkor raztopi in navzame okusa). Dvakrat krat na dan premešamo.

3.Po treh dneh precedimo skozi gazo, potrudimo se z iztiskanjem.

4.Steklenice steriliziramo (segrejemo do 100 stopinj) v pečici, v vroče nalijemo sirup, čimbolj do vrha in dobro zatisnemo.

5.Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Po tem receptu boste dobili tri litre najboljšega bezgovega sirupa, ki ni sladek.

PRIPIS: Bezeg ima tako zdravilne kot rahlo strupene učinkovine, pri cvetju je dobro odstraniti čim več zelenih pecljev. Velika količina sladkorja in citronske kisline varujeta sirup pred kvarjenjem in vretjem.

Vedno nabirajte suhe cvetove v dopoldanskem času, biti morajo odprti, a ne rjavi, temveč snežno beli, peremo jih ne, ker bi s tem odstranili cvetni prah, bodite le pozorni na grinte, ki se rade zadržujejo na pecljih.

Vir: Odprta kuhinja Delo.si

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Iz Jožičine kuhinje: Domači rezanci

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za pripravo domačih ...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska j...

Ko mošt vino postane, alkohol telo objame

V dnevih, ko se letošnja trgatev grozdja spremeni v vin...

KUHALNICA: Okusen veganski namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se ...

KUHALNICA: Polpeti v paradižnikovi omaki

Velikokrat se mi zgodi, da med tednom ostane nekaj star...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.