Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdrava namaza, ki si ju lahko privoščite za zajtrk, večerjo ali malico. Nad njimi pa bodo zagotovo navdušeni tudi vaši vnuki.
Ribji in jajčni namaz. (foto: Jožica Ostrožnik)
Ribji in jajčni namaz. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Da boste vi in vaši otroci zajtrkovali kraljevsko, sem se potrudila za vas. Kot otrok nisem imela tega privilegija, da bi obiskovala vrtec, sem pa zato zdaj nažicala kuharico iz vrtca, da mi je za nedoločen čas posodila tale dva recepta.

Ribji namaz

Sestavine:

1 konzerva sardin
1 trdo kuhano jajce
1 žlica gorčice
2 dkg masla
1 čajna žlička čebule
3 - 4 žlice majoneze
drobnjak
sol in poper le po potrebi

Sardelicam odlijte olje in jih z nožem sesekljajte, trdo kuhano jajce narežite na rezine ali ga naribajte na drobno, dodajte na drobno naribano čebulo, gorčico, precej zmehčano maslo in majonezo. Sol in poper skoraj pri tem namazu nista potrebna oziroma začinite po vašem okusu. Na kratko premiksajte s paličnim mešalnikom, na koncu ročno primešajte še nastrižen ali z ostrim nožem narezan drobnjak (da ne poškodujete nežnih cevčic).

Če imate radi bolj grob namaz, vam svetujem, da ga v tem primeru pretlačite le z vilicami in na koncu dobro premešate.

Namaz je priporočljivo narediti dan prej, obvezno se hrani v hladilniku, počaka tudi do enega tedna.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Po tem receptu boste dobili okrog 35 dkg namaza.

Lahko ga namažete na domači kruh popečeni toast, francoske štručke ...

To je osnovni recept, ki ga po lastni želji lahko spreminjate z dodatki kot so: sesekljana sveža rdeča paprika, česen, kuhan spasiran fižol, petršilj, kisla smetana, topljeni sir, kisle kumare, kuhan rdeč korenček - drobne kocke ...

Jajčni namaz

Sestavine:

6 trdo kuhanih jajc
20 dkg masla (precej zmehčanega)
začimbe (sol in poper)
4 žlice majoneze (po želji)
drobnjak

Vse sestavine (razen drobnjaka) skupaj dobro pretlačimo ali dobro premiksamo s paličnim mešalnikom, solimo in popramo.

Drobnjak nastrižemo in primešamo na koncu.

Namaz je obstojen v hladilniku do 3 dni.

Dobili boste 1/2 kg jajčnega namaza.

Pri jajčnem namazu priporočam, da ga vzamete iz hladilnika vsaj 1/2 ure preden ga boste rabili, da se maslo zmehča na sobno temperaturo.

V prvotnem receptu je navedena margarina, ker je bila v tistem času osnovno živilo, jaz sem jo zamenjala z maslom.

Nasvet: V času Velike noči lahko dodate jajčnemu namazu tudi žlico ali dve že zgotovljenega hrena.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.