Iz Jožičine kuhinje: Torta kremšnita

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja odličen recept za prav posebno torto - kremšnito. Preberite si ga in jo pripravite tudi vi.
Torta kremšnita (foto: Jožica Ostrožnik)
Torta kremšnita (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Si želite kremnih rezin, a vam nikakor ne uspejo ali se jih niti ne upate lotiti. Gremo korak za korakom, boste kmalu ugotovili, da ni to nič komplicirano.

Sestavine za premer tortnega modela 28 cm

Za biskvit:

3 cela jajca
5 ravnih žlic sladkorja
1 vanili sladkor
3 žlice ruma
3 žlice vode
6 ravnih žlic gladke moke

Cela jajca, sladkor in vanilijev sladkor stepajte 5 do 10 minut, da masa naraste in se dobro speni.

Nato dodajte rum in vodo, malo premešajte.

Na koncu dodajte moko, ki jo ročno, rahlo premešajte.

Med pripravo biskvita si segrejte pečico (brez ventilatorja) na 180 stopinj.

Tortni model (dno) obložite s peki papirjem.

Pripravljeno maso vlijte v model, poravnajte in pecite slabih 15 minut.

Ohladite in odstranite peki papir, biskvit položite nazaj v tortni model in ga prav malo le poškropite z 1 žličko ruma. Biskvit obložite z acetatno folijo (kupite v cvetličarni.

Za kremo:

1,5 l mleka
5 jajc (ločiti in iz beljakov stepsti sneg in ga do uporabe hraniti na hladnem)
20 dkg sladkorja
15 dkg gladke moke
5 dkg ostre moke
1 vanili puding (4 dkg)
2 vanili sladkorja
1 ne čisto polna žlica ruma
+ po želji za bolj intenziven okus naribana limonina lupinica

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Čokoladni liker

En liter mleka zavrite.

Posebej v posodi zmešajte (jaz sem kar na kratko premiksala) 1/2 litra mleka, rumenjake, sladkor, moko, puding in vanili sladkor (ne sme biti grudic). To vkuhajte v vrelo mleko in med neprestanim mešanjem (lahko tudi miksate) kuhajte na počasnem ognju 10 minut, da se krema primerno zgosti.

Odstavite in še v vroče dodajte rum, naribano limonino lupino in čvrst sneg, ki ga ročno, z enakomernimi gibi (vedno le v isto smer) nežno premešajte v kremo (mešanje naj ne traja dlje od minute!).

Tako pripravljeno kremo takoj vlijte na hladen pečen biskvit, jo enakomerno razporedite, da bo površina gladka (rob dobro zapolnite).

Vse skupaj dobro ohladite.

Potrebujete še: 1/2 l prave alpske smetane za stepanje
+ po želji vsaj 1 kremfiks (če vam bo tortica stala kakšen dan, drugače ni potrebno), ki jo stepete in obložite z njo vrh ohlajene tortice.

Pokrijete s pečenimi trikotniki iz listnatega testa.

Najprej odstranite tortni obod, nato previdno snamite folijo.

Pripis: Sama sem uporabila že razvaljano listnato testo, ki sem ga zarisala v krog, prepikala z vilicami in razrezala na 8 enakih trikotnikov, ter spekla na peki papirju, v že ogreti navadni pečici na 200 stopinj /10 minut.

Namig: Pričakovala sem nekoliko bolj puhasto kremo, testo bom naslednjič razrezala na 12 delov, ker pridejo precej veliki kosi, za podlago bom prav tako spekla listnato testo - namesto biskvita.

Če vam trikotniki ne uspejo, lahko spečete 10 dkg listnatega testa, ga srednje grobo zdrobite in enakomerno posipate površino, pride ravno tako lepo in se reže brez problemov.

Iz Jožičine kuhinje vam želim, da uživate ob sladici.

Vir: Nina Ninchy Dežman Cimperc

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...

Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Zelo zelo slastna rolada, ki jo enostavno morate poskus...

Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno...

BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Črni bezeg (Sambucus nigra) raste v obliki visokega grm...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.