KUHALNICA: Ajdove blazinice

Ajda spada med hranilno najbolj bogata žita, ima vrsto zdravilnih učinkov in jedi iz ajdove moke niso praviloma neokusne, kakor nekateri mislijo. Ko boste poskusili ajdove blazinice z nadevom iz skute in prosene kaše, boste zagotovo spremenili mnenje in večkrat posegli po jedeh pripravljenih z ajdo.
Ajdove blazinice (foto: OblizniPrste.si)
Ajdove blazinice (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za ajdove blazinice boste potrebovali:
Sestavine za testo: 500 g ajdove moke, 3 žlice kisle smetane ali jogurta, 1 žlička soli, 2 dl vrele vode.

Za nadev pa boste potrebovali: 90 g prosene kaše, 180 g skute, 2 jajca, 1 žlička soli.

Moko stresemo v posodo za mesenje in jo prelijemo z vrelo vodo. Posipamo s soljo, dodamo kislo smetano ali jogurt in premešamo s kuhalnico. Če ni vsa moka mokra, dodamo še vode. Sestavine zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo na približno 0,5 cm debeline.

Med tem časom skuhamo proseno kašo tako, da jo stresemo v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 20 minut, Kašo precedimo, stresemo v posodo s skuto in dodamo jajce, sol in dobro premešamo.
 
Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Z modelom za rezanje ali s kozarcem izrežemo kroge poljubne velikosti. Jaz sem izrezala malo večje. Na izrezano testo nadevamo nadev in pokrijemo z drugim delom testa ter po robovih pritisnemo z vilicami ali kar stisnemo s prsti.

Ajdove blazinice so pripravljene za kuhanje, lahko pa jih tudi zamrznemo in uporabimo kasneje.

Blazinice polagamo v vrelo osoljeno vodo in jih počasi kuhamo tako dolgo, da se dvignejo na površino ter jih nato v napol pokriti posodi kuhamo še dobrih pet minut. Postrežemo jih kot prilogo k raznim jedem (mesu, omakam, zelenjavi) ali kot samostojno jed, začinjeno npr. s prepraženo čebulo in kislo smetano ali pa z ocvirki.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.