KUHALNICA: Brez zelja ne gre!

Ne samo, da je zelo okusno, kislo zelje je tudi zdravilno. Ste vedeli, da preprečuje raka in da je učinkovito sredstvo za čiščenje organizma? Ste vedeli, da ga lahko pripravite na sto in en način? Preberite nasvete!
Kislo zelje ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, temveč je tudi zelo učinkovito naravno zdravilo. (Foto: Arhiv)
Kislo zelje ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, temveč je tudi zelo učinkovito naravno zdravilo. (Foto: Arhiv)
Kislo zelje ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, temveč je tudi zelo učinkovito naravno zdravilo. (Foto: Arhiv) Kislo zelje (Foto: Milena Miklavčič) Krompirjevi svaljki (Foto: Milena Miklavčič) Bučni polpeti (Foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!

Kadar grem v Ljubljano, spotoma skočim še na glavno tržnico, kjer pri zgovorni prodajalki, ki mi že po dveh ali treh obiskih pravi ''stalna stranka'', kupim kislo zelje. To ni le živilo, ki ga največ in najbolj pogosto uživamo pozimi, je tudi neke vrste naravno zdravilo in – ne boste verjeli - učinkovito sredstvo za čiščenje organizma. Po ugotovitvah nekaterih bolj pametnih od mene naj bi redno uživanje kislega zelja preprečevalo nastanek raka na debelem črevesju.

Menda preprečuje tudi raka na prostati, lajša želodčne razjede, blagodejno deluje na žlezo ščitnico, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo, pomirja in zmanjšuje stres, pospešuje celično rast, krepi imunski sistem, pospešuje nastajanje krvi in celično dihanje, pozitivno deluje na spolnost, pomaga pri nespečnosti, pospešuje nastajanje barvil v laseh, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, krepi mišice (še posebej srčno), zmanjšuje raven holesterola v krvi, pozitivno učinkuje pri prehladnih in gripoznih obolenjih ter vnetju dlesni in ustne sluznice, lajša motnje črevesne flore, pomaga pri tegobah s protinom in osteoporozo ter pri boleznih zaradi pomanjkanja joda. Zelje tudi pospešuje presnavljanje estrogena pri ženskah, kar jih varuje pred vrstami raka, ki so povezani s hormoni, kot sta rak dojke in jajčnikov.

Skratka, če ga kupim v torek, ga počasi, po ''ščepcih'' jem(o) ves teden, do sobote, ko iz tistega, kar ostane, skuham kislo zelje. To je domača jed s krompirjem, česnom in zabeljena z ocvirki. Ni pa nujno, če jih ne marate. V tem primeru prepražite le čebulo in ji dodate nekaj na koščke narezanega mladega sira, v zelje pa stresete nekaj zajemalk kuhanega fižola.

Kislo zelje je izvrstno tudi v solati. Običajno dodam kumino, poleg, seveda, olja, mičkeno kisa, soli, nekateri ne varčujejo s poprom, tega pa jaz ne maram. Pač … naredim po svoje.

Mimogrede: sveže kislo zelje je strašno dobro tudi za ljudi, ki imajo sladkorno.

Če se vam zdi premalo ''konkretno'', potem narežite na koščke kruh, dodajte prav tako narezan paradižnik, por, dva jajca, naredite polpeto in – nasitilo vas bo!

V soboto sem za zraven pripravila še krompirjeve svaljke. Naredim jih sicer klasično (zelju ''ukradem'' nekaj kuhanega, olupljenega krompirja, moka, malo smetane, jajce, sol), ne morem pa si kaj, da ne bi dodala še kakšen ostanek skute, kateri bo, recimo, rok trajanja vsak čas potekel. Svaljki so bolj rahli, mene pa ne boli srce, da bi po nepotrebnem metala hrano v smeti.

Namesto mesa smo jedli polpete iz bučk, mladega sira, ovsenih kosmičev, jajca, zelišč (zelo obilo) in ajdove moke. Zelo mehko zmes potem z večjo žlico naložim na pekač in peki papir, ter pečem na 180 stopinjah kakšnih 40 minut.

Tisti, ta ''mesnati'', pa so ob zelju pojedli nekaj suhega mesa.

Po kosilu smo imeli nadvse dragoceno slaščico: grozdje s primorskega konca, pregrešno dragega, kar tri evre za kg. Žal so bili želodec & pogoltne oči premočni v borbi z vsebino denarnice.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.