KUHALNICA: Energijske vitaminske palčke

Moji hčeri nista ljubiteljici kruha, zato večkrat pripravim ploščice, ki ji z veseljem uživata za zajtrk ali malico. Ker so viroze še vedno na udaru, tokrat ponujam recept za energijske palčke z višjo vsebnostjo C vitamina.
Presne vitaminske palčke so polne vitaminov. (foto: Tina Teršek)
Presne vitaminske palčke so polne vitaminov. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za približno 14 palčk potrebujemo: 160g presnih fig*, 50g presnih inkovskih jagod*, 30g presnega kokosovega olja*, 30ml presnega agavinega sirupa*, 25g presnega črnega sezama*, 20g presnih belih chia semen*, 30g presnih pinjol(semen), 60g presneega ribanega kokosa*, ščep nerafinirane roza himalajske soli.
*iz nadzorovane ekološke pridelave

Fige in inkovske jagode namakamo v vsaj eno uro. Nato vse sestavine zmeljemo v sesekljalniku z »S« rezilom. Tako pripravljena masa se mora sprijeti, ko jo stisnemo s prsti. Pazimo, da ne meljemo predolgo, da se ne izloči olje.

Manjši pekač (premera približno 15x15cm) obložimo s peki papirjem in maso s pritiskanjem položimo ob dno. Vse skupaj postavimo v hladilnik za približno 30 minut, da se masa malo strdi. Tako strjeno maso lažje razrežemo.

Ko se masa strdi, jo vzamemo iz pekača in jo razrežemo na palčke (približno 5x2cm). Če imamo dehidrator palčke položimo na podlago in najprej dehidriramo 1-2 uri pri temperaturi 62°C. S tem spodbudimo delovanje encimov, potem pa zmanjšamo temperaturo na 42°C in dehidriramo 24 ur. Dehidrirane palčke hranimo v zaprti posodi na sobni temperaturi približno 1 teden, v hladilniku približno 14 dni ali v zamrzovalniku do enega meseca.

Če nimamo dehidratorja, lahko palčke uživamo sveže. Shranimo jih v dobro zaprti posodi v hladilniku približno 14 dni, ali v zamrzovalniku do enega meseca.

Ali ste vedeli:
Inkovske jagode so bogate z beta-karotenom, vitaminom C, tiaminom, niacinom, fosforjem in beljakovinami (vsebujejo 16 % beljakovin, zaradi česar prekašajo celo goji jagode, ki sicer veljajo za enega najbogatejših virov beljakovin). Te zlate jagode imajo blag odvajalni učinek, zato lahko tudi z njihovo pomočjo poskrbimo za zdravo in redno prebavo. Ker vsebujejo vleiko vitamina C z njihovim uživanjem pomagamo pri krepitvi imunskega sistema. Inkovske jagode so eden najboljših virov prehranskih vlaknin. Vsebujejo na primer več vlaknin kot slive, borovnice, rozine in marelice.
Uživanje inkovskih jagod pozitivno vpliva tudi na raven energije v telesu – tako telesne kot mentalne.

Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Grmada

V prispevku boste našli recept za sladko grmado, po kat...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

KUHALNICA: Govedina z bučnim oljem

Ko kuhamo govejo juho nam vedno ostane kakšen kos goved...

Iz Jožičine kuhinje: Mrzla vinska krema

Poznate recept za mrzlo vinsko kremo? Enostaven je in o...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

KUHALNICA: Kako pripravimo orado na žaru

Orada, kraljica Jadrana. Orada na žaru je ena najokusne...

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.