KUHALNICA: Najboljše ideje za božični jedilnik (3/3 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom … to je pa nekaj, česar verjetno še niste poskusili. Videli že, videli. Na televiziji, ko so to pripravljali pravi kuharski mojstri. Ampak to lahko pripravite tudi sami. Enostaven recept za jed po kateri se vam bodo sline cedile še dolgo.

Za dve osebi boste potrebovali: 250 g testa za domače testenine, 100 g svežih ali zmrznjenih jurčkov, 1/2 čebule, 2 stroka česna, 4 rumenjaki, 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici mladega belega vina (malvazija), sol, poper.

Jurčke očistimo in narežemo na drobne koščke. Česen olupimo in stisnemo. Čebulo drobno nasekljamo.

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo česen, da porumeni (česen ne sme porjaveti!). Nato ga vzamemo iz ponve ter na olju prepražimo najprej čebulo in nato dodamo narezane jurčke, ki jih po okusu začinimo s soljo in poprom. Prepražene gobe zalijemo z vinom ter na močnem ognju pretresemo, da vino povsem izpari. Ponev nato odstavimo z ognja in gobe ohladimo.

Med tem časom odležano testo za testenine razvaljamo. Razvaljano testo mora biti debeline papirja, resnično tanko.

Zdaj se lotimo zlaganja raviolov: delavno površino dobro pomokamo in nanjo položimo plast razvaljanega testa. Nanjo položimo za 2 čajni žlički gobovega nadeva ter ga razporedimo tako, da je v sredini manjša jamica, v katero previdno položimo cel rumenjak. Rumenjak mora biti cel!

Okoli jurčkov in rumenjaka premažemo z vodo, nato vzamemo drugo plast testa in polnilo previdno pokrijemo. Ko delamo te raviole prvič, je boljše, če zgornjo plast razrežemo na krpice in naredimo vsak raviol posebej.

Raviole zapremo tako, da nežno pritiskamo ob robove polnila in tako iztisnemo ves zrak. Če slučajno ostane ob polnilu kaj zraka (kot lahko vidimo na spodnji sliki), si pomagamo s tanko šivanko. Testo previdno prebodemo in pazimo, da ne počimo rumenjaka, spustimo ujeti zračni mehurček in luknjico nežno zgladimo. S pomokanimi prsti nato dobro pritisnemo skupaj obe plasti testa.

Z modelčkom izrežemo okrogel raviol tako, da je rumenjak točno na sredini. Tako pripravljene raviole previdno premaknemo iz podlage.

Za jurčkovo omako preostale jurčke v ponvi segrejemo, še nekoliko popražimo, zalijemo z 2 žlicama belega vina in 2 žlicama vode ter malo pokuhamo.

Pripravljene raviole skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih samo 2 minuti in nič več, saj bo v nasprotnem primeru rumenjak zakrknil. Kuhane raviole s penovko vzamemo iz kropa ter jih takoj postrežemo kot prilogo k mesu. Najbolje se poda k rostbifu “medium rare” in žlici jurčkove omake.

Pravilno skuhan raviol bo vseboval žameten rumenjak, ki bo zaradi kuhanja pasteriziran, vendar še tekoč. Tak raviol ne potrebuje dodatne omake, saj samo polnilo ustvari omako.

Kliknite TUKAJ, kjer je recept opremljen tudi s fotografijami, ki vas bodo vodile skozi celoten postopek priprave.

Še več receptov in koristnih nasvetov pa boste našli tukaj.
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2 3

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.