KUHALNICA: Najboljše ideje za božični jedilnik (3/3 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom
Ravioli z jurčki in celim jajčnim rumenjakom … to je pa nekaj, česar verjetno še niste poskusili. Videli že, videli. Na televiziji, ko so to pripravljali pravi kuharski mojstri. Ampak to lahko pripravite tudi sami. Enostaven recept za jed po kateri se vam bodo sline cedile še dolgo.

Za dve osebi boste potrebovali: 250 g testa za domače testenine, 100 g svežih ali zmrznjenih jurčkov, 1/2 čebule, 2 stroka česna, 4 rumenjaki, 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici mladega belega vina (malvazija), sol, poper.

Jurčke očistimo in narežemo na drobne koščke. Česen olupimo in stisnemo. Čebulo drobno nasekljamo.

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo česen, da porumeni (česen ne sme porjaveti!). Nato ga vzamemo iz ponve ter na olju prepražimo najprej čebulo in nato dodamo narezane jurčke, ki jih po okusu začinimo s soljo in poprom. Prepražene gobe zalijemo z vinom ter na močnem ognju pretresemo, da vino povsem izpari. Ponev nato odstavimo z ognja in gobe ohladimo.

Med tem časom odležano testo za testenine razvaljamo. Razvaljano testo mora biti debeline papirja, resnično tanko.

Zdaj se lotimo zlaganja raviolov: delavno površino dobro pomokamo in nanjo položimo plast razvaljanega testa. Nanjo položimo za 2 čajni žlički gobovega nadeva ter ga razporedimo tako, da je v sredini manjša jamica, v katero previdno položimo cel rumenjak. Rumenjak mora biti cel!

Okoli jurčkov in rumenjaka premažemo z vodo, nato vzamemo drugo plast testa in polnilo previdno pokrijemo. Ko delamo te raviole prvič, je boljše, če zgornjo plast razrežemo na krpice in naredimo vsak raviol posebej.

Raviole zapremo tako, da nežno pritiskamo ob robove polnila in tako iztisnemo ves zrak. Če slučajno ostane ob polnilu kaj zraka (kot lahko vidimo na spodnji sliki), si pomagamo s tanko šivanko. Testo previdno prebodemo in pazimo, da ne počimo rumenjaka, spustimo ujeti zračni mehurček in luknjico nežno zgladimo. S pomokanimi prsti nato dobro pritisnemo skupaj obe plasti testa.

Z modelčkom izrežemo okrogel raviol tako, da je rumenjak točno na sredini. Tako pripravljene raviole previdno premaknemo iz podlage.

Za jurčkovo omako preostale jurčke v ponvi segrejemo, še nekoliko popražimo, zalijemo z 2 žlicama belega vina in 2 žlicama vode ter malo pokuhamo.

Pripravljene raviole skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih samo 2 minuti in nič več, saj bo v nasprotnem primeru rumenjak zakrknil. Kuhane raviole s penovko vzamemo iz kropa ter jih takoj postrežemo kot prilogo k mesu. Najbolje se poda k rostbifu “medium rare” in žlici jurčkove omake.

Pravilno skuhan raviol bo vseboval žameten rumenjak, ki bo zaradi kuhanja pasteriziran, vendar še tekoč. Tak raviol ne potrebuje dodatne omake, saj samo polnilo ustvari omako.

Kliknite TUKAJ, kjer je recept opremljen tudi s fotografijami, ki vas bodo vodile skozi celoten postopek priprave.

Še več receptov in koristnih nasvetov pa boste našli tukaj.
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2 3

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.