Kaki: Zdravilni zlati sadež

Moje zdravje > Prehrana | piše: Katka Kos | 5.11.2020
Ste vedeli, da kaki ne vsebuje maščob in da je vir prehranskih vlaknin in več mikrohranil? Preberite, zakaj je prav, da posežete po njem.
Kaki je izredno okusen sadež. (foto: pixabay.com)
Kaki je izredno okusen sadež. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaki raste tudi v Sloveniji, gojijo ga predvsem v Slovenski Istri, na Vipavskem in v Goriških Brdih. Je rumene, oranžne ali rdeče barve. Obira se od konca septembra do začetka decembra. Je sladek, nekatere sorte pa imajo tudi trpek okus.

Pri nakupu kakija bodite pozorni, da sadeži niso poškodovani, da so lepo čvrsti, da niso že preveč mehki. Bolje je kupiti manj zrele sadeže, saj se proces zorenja nadaljuje tudi, ko jih prinesemo domov. Če želite zorenje pospešiti, kakije zaprite v posodo skupaj z jabolki ali bananami.

Kaki vsebuje veliko sladkorjev
Če imate radi kaki, potem veste, da je ta sadež zelo sladek. Vsebuje veliko sladkorjev (predvsem glukozo in fruktozo), pa tudi vlaknine in ostala mikro hranila, kot so vitamin C, beta karoten in vitamin A, med minerali pa prevladuje kalij. Kaki vsebuje tudi številne antioksidante.
Kaki je zdrav, preprečuje razvoj kroničnih bolezni, vključno z arterosklerozo in drugimi srčno-žilnimi obolenji.

Nasveti za pripravo kakija
Še najboljši je svež, ravno prav zrel sadež, tega si lahko privoščimo za malico, dal nam bo veliko energije. Če je sadež mehkejši, ga lahko pojemo z žlico, izboljšamo pa ga lahko tudi tako, da v skodelico damo kaki, ga pretlačimo in dodamo nekaj žlic grškega ali navadnega jogurta.

Če imamo na zalogi veliko kakija, ga lahko zamrznemo. To storimo tako, da kakije spasiramo, dodamo sok limone, da ne porjavi, nato pa zapakiramo v manjše vrečke in hranimo v zamrzovalniku do šest mesecev. Takšen kaki lahko kasneje porabimo za sladice, dodamo v smuti, itd.

Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

8 znakov, ki kažejo, da se premalo gibate

Kar nekaj znakov kaže, da se premalo gibate. Če jih pre...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Spremeniš lahko samo samega sebe

Sedaj seveda vedno bolj spoznavam, da človek lahko spre...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.