Katera živila naj bodo vedno naravno pridelana?

Vrtičkarstvo je vseslovenski hobi. Danes doma lahko gojimo praktično vse. Pa vemo, čemu dati prioriteto? Katero sadje in zelenjava naj bodo naravno pridelani, četudi jih kupimo?
 	Jablana si zasluži častno mesto na vrtu. (foto: Freepik.com)
Jablana si zasluži častno mesto na vrtu. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vrtičkarstvo ni zgolj obdelovanje gredice pred hišo ali v bližini bloka. Sodobno domače vrtnarstvo pozna balkonsko vzgojo, vertikalne vrtove v stanovanju, hidroponiko (gojenje rastlin brez zemlje) in še mnogo tega. Limone rastejo na terasah blokovskih naselij, paradižnik se vzpenja po balkonskih ograjah, jagode kukajo izpod stropa in zadnji trend – mini sadna drevesa, bogato obrodijo v hobukih od pleskanja stanovanja. Kaj torej posaditi v domači vrt? Katere vrste sadja in zelenjave s tiste, za katere je zelo pomembno, da jih vzgojimo organsko – torej brez »kemije«?

Situacijo poznamo vsi: ko se postavimo pred organsko pridelana jabolka, so plodovi manjši in bolj nepravilnih oblik. Enako velja za vse ostalo sadje in zelenjavo. Če kupujete ali na domačem vrtu vzgajate organsko, pozabite na plodove, ki so kot iz škatlice. Tudi cena organsko pridelanih živil jim ne govori v prid. Sintetične snovi, ki se uporabljajo v ne-organski pridelavi za zatiranje insektov, glodavcev, gliv, plesni in bakterij tudi podaljšajo rok uporabnosti. Zato se lahko zgodi, da je sadež, zrasel nekje v Čilu, ob prihodu na našo mizo še vedno svež. Tudi, če ga izpostavimo svetlobi, višji temperaturi ter operemo pod tekočo vodo, nekaj ostankov pesticidov še vedno ostane.
Vrtnine, ki naj imajo prednost pri domačem vrtnarjenju, pri katerem skoparimo s kemijo, ne pa z naravnimi metodami za boljšo rast in pridelek , so:

Kumare
Pri gojenju »na veliko« so zelo občutljive na hrošče, uši in pršice. Za zaščito in odpravo bolezni veliki proizvajalci uporabljajo mnogo pesticidov. Doma »bero« pregledujemo sproti in napadene dele odstranimo.

Paradižnik in feferoni
Paradižnik je občutljiv na vrsto bolezni, zato na plantažah pri njegovi vzgoji ne skoparijo s kemikalijami. Na srečo zelo lepo uspeva tudi na balkonu. Enako velja za feferone, ki so deležni celo do 50 različnih vrst kemične obdelave (prevladujejo pesticidi), preden pridejo do potrošnikov.

Špinača
Tako zelo zdrava, in tako hkrati tako občutljiva. Špinača je vrtnina, ki sodi na domači balkon ali vrtiček pred hišo. Poleg ljudi jo imajo radi tudi drobni hroščki, ki so za povrh še zelo odporni. Doma z njimi opravimo lahko tako, da se jih fizično lotimo in jih iz vrta preženemo enega za drugim, pri gojenju industrijskem gojenju špinače pa je to nemogoče. Špinača tudi sicer velja za zelo občutljivo vrtnino, ki se ji je treba precej posvečati.

Jagode
Eno samo pravilo velja: kupujmo jih neposredno pri gojitelju, katerega reference so preverljive, ali pa jih, še bolje, vzgojimo sami. No, tu je še drugo pravilo: ne kupujmo jih izven sezone. Jagode imajo poleg izrazitega vonja tudi izrazit okus. Tudi z zavezanimi očmi jih prepoznamo. Če temu ni tako – proč od tam in za vedno. So pa jagode zelo primerne za domačo pridelavo, odlično pa »plezajo« tudi po sončni steni dnevne sobe.

Češnje, grozdje, breskve, nektarine
Škodljivci jih obožujejo zaradi polnega, sladkega okusa zrelih plodov. Občutljive so na plesen, rjo in druge bolezni. Tudi vreme jim mora iti na roko, da polno obrodijo. V industrijski pridelavi se vsega, kar jih ogroža, lotijo s kemijo, ki izdatno prehaja v plodove. Na domačem vrtu zahtevajo nekaj truda, ampak ko se polno udomačijo, s plodovi razvajajo vso sezono.

Jabolka
Jablana si na vrtu zasluži častno mesto. Ste vedeli, da Slovenci razpolagamo s številnimi starimi sortami, ki preživijo tudi v slabih razmerah, in ki jih v trgovinah ne boste našli? Jabolka so med najbolj prodajani sadeži in hkrati tudi med najbolj onesnaženimi. V 99 odstotkih plodov iz industrijske pridelave so našli najmanj en pesticid.

 
Viri:
OECD
WFO
AG Science Magazine
Exploratium.edu

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Nasvet: Povrnite kozarcem spet visoki sijaj!

Imate tudi vi težave s kozarci, ko jih operete v pomiva...

Očistite pljuča na naravni način

Spomladi je čas za čiščenje organizma. Ali ste vedeli, ...

3 magične začimbe zoper tesnobo in anksioznost

Duševne motnje pogosto zdravijo z zdravili, ki imajo ko...

Kaj pomeni rdečica na obrazu, ki nastane zaradi alkohola?

Se tudi vam kdaj zgodi, da popijete kozarček ali dva al...

Gospodinjska opravila: 10 pravil, ki zelo olajšajo delo!

Skoraj vsa hišna opravila, ki so povezana s čiščenjem i...

Tudi vi »pokate« prste? Pa veste, kaj s tem povzročate?

Imate tudi vi navado vsake toliko popokati s členki na ...

IDEJE: Jesenske igre z vnuki

Preverite odlične ideje za jesenske igre z vnuki, ki bo...

Naredite sami: Naravno čistilo proti plesni

V prispevku najdete zelo učinkovit nasvet, kako priprav...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.