Koristno: Tako lahko uporabimo liste jagod in čebule!

Ali veste, kako koristno lahko uporabite liste čebule, pa tudi jagod? Vas zanima, zakaj jih ne bi smeli spregledati? Preberite, zagotovo jih boste uporabili.
Peclji jagod, pa tudi listi, so zdravilni. (foto: pexels.com)
Peclji jagod, pa tudi listi, so zdravilni. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Imate radi jagode? Pa veste, da ni zdrav le sadež, zdravilni so tudi zeleni peclji ter njeni listi. Prav ti zeleni del sadeža, ki ga vsi mečemo stran, pa je poln antioksidantov. Ti ščitijo pred škodljivimi molekulami (svobodnimi radikali), ščitijo pred rakom in ostalimi boleznimi.

In prav ti peclji, listki jagod so polni antioksidantov, ki ščitijo in krepijo ožilje, uravnavajo krvni tlak. Poleg tega pa vsebujejo tudi kofeinsko kislino, ki deluje protivnetno. Pomagajo pa tudi pri zdravljenju artritisa.

Kako jih uporabiti?
Listke ali peclje jagod zberite za eno pest, dajte v skodelico in prelijte z vročo vodo. Pokrijte in pustite deset minut, nato precedite in popijte po eno skodelico na dan. Okrepili boste srce in ožilje ter si izboljšali počutje. Poleg tega pa boste čistili kri, si okrepili imunski sistem, krepili črevesje in si uredili prebavo, pospešili metabolizem. Listki jagod so odlični tudi pri zdravljenju jeter in ledvic, zmanjšujejo otekline, uravnavajo holesterol, odpravljajo nespečnost, zato napitek lahko pijete tudi zvečer pred spanjem.

Kaj pa olupki čebule?
Strokovnjaki za prehrano večkrat pišejo o tem, da so pri sadju, zelenjavi mnogokrat najbolj zdravilni tisti deli, ki jih zavržemo. Tudi olupki čebule so zelo zdravi in bi jih morali uporabljati. So polni kvercetina, ta se s kuhanjem ne uniči, zato lahko olupke dodajamo jedem, ki jih kuhamo.

Raziskave so pokazale, da je tudi za 48- odstotkov več zdravilnih snovi v olupku čebule kot v njeni sredici.

Kvercetin deluje protivnetno, protivirusno, antibakterijsko, znižuje krvni tlak, pomaga pri hipertenziji, pomaga pri hujšanju.

Ko boste naslednjič kuhali juho, se spomnite na olupke čebule in jih dodajte.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobr...

Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.