Letošnjo Schwentnerjevo nagrado prejel dr. Miha Kovač

Schwentnerjeva nagrada, ki jo podeljuje Zbornica založnikov in knjigotržcev, je priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, za dosežene poslovne uspehe, za inovativnost in kreativnost, za pedagoški prispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih in etičnih standardov.
Schwentnerjev nagrajenec – dr. Miha Kovač. (Foto: Moja leta)
Schwentnerjev nagrajenec – dr. Miha Kovač. (Foto: Moja leta)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

CELOVITA UTEMELJITEV ZA PODELITEV SCHWENTNERJEVE NAGRADE 2023

Dr. Miha Kovač (1960), redni profesor na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je kot predavatelj založniških študij nasledil pionirja raziskovanja slovenskega založništva dr. Martina Žnidaršiča. Že več kot dve desetletji izobražuje strokovnjake za področje knjige in s svojimi znanstvenimi članki, nastopi na konferencah po vsem svetu, številnimi publikacijami v slovenščini in angleščini odločilno oblikuje tako slovensko kot mednarodno knjižno polje.

Ob znanstvenem in pedagoškem delu, ki bi že samo po sebi zaslužilo Schwentnerjevo nagrado, saj nudi nepogrešljivo osnovo za razmislek vsem profesionalcem knjižnega polja, ki hočejo gledati tudi v njegovo prihodnost, ne le dnevno sedanjost, je biografija Mihe Kovača polna tudi uspehov v praktičnem založništvu. Pred akademsko kariero je bil odgovorni urednik Mladine, urednik in vodja splošnega založništva DZS, odgovorni urednik slovenske izdaje revije National Geographic ter glavni urednik založbe Mladinska knjiga. Prav s poznavanjem realnega delovanja založniškega polja, z empiričnimi izkušnjami iz slovenskega založništva ter razumevanjem strukturnih sprememb panoge skozi čas dr. Kovač že skoraj štiri desetletja dragoceno prispeva k uveljavljanju in razvoju založništva kot znanosti in založništva kot panoge.

S svojimi dosedanjimi objavami in sodelovanji v raziskovalnih projektih, kakršni sta na primer raziskava Knjiga in bralci ter evropski znanstveni projekt E-READ o branju v času digitalizacije, je postal eden najbolj uglednih raziskovalcev knjižnega polja v svetu. Svoja znanstvena spoznanja pa zna poljudno in prepričljivo komunicirati tudi v širši javnosti. S publicističnim delom Berem, da se poberem (Mladinska knjiga, 2020), ki je prevedeno v vrsto tujih jezikov, nas prepričuje, da je branje civilizacijska nuja. To pa je strateško pomembno za ohranjanje založniške dejavnosti.

Vendar je trenutek za dodelitev Schwentnerjeve nagrade 2023 več kot ustrezen tudi zato, so zapisali pri Zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev, ker je dr. Kovač v letošnjem letu skupaj z ekipo Javne agencije za knjigo zaslužen za uspešno izvedbo enega najpomembnejših projektov v zgodovini slovenskega kulturnega izvoza — tj. častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Kot sokurator je dr. Kovač zasnoval izrazito sodoben, multidisciplinaren in multikulturen predstavitveni program, ki je Slovenijo in slovenske avtorje v mednarodnem pogledu vzpostavil kot sodobno založniško in razmišljujočo skupnost – kot skupnost, katere moč je bistveno večja, kot bi bilo mogoče pričakovati glede na število prebivalcev države in govorcev jezika. S prodornim in znanstveno utemeljenim Ljubljanskim manifestom o pomenu branja na višji ravni je dr. Kovač opozoril na strateški pomen globokega branja v času digitalizacije in s tem podprl srce založniške dejavnosti – knjigo.

Založništvo je tako postavil v središče razvoja strateškega mišljenja in demokratičnega državljanstva ter s tem prepričal širok krog znanstvene, politične, kulturne, založniške in medijske strokovne javnosti. Manifest o pomenu branja je podprlo tudi Združenje evropskih in Združenje svetovnih založnikov, pobuda pa bo zaživela tudi v evropskem parlamentu v razpravi ministrov za kulturo vseh držav Evropske unije. Globalni odmev gostovanja Slovenije in objave Ljubljanskega manifesta, ki ju je idejno zasnoval dr. Miha Kovač, je tako najbolj prodoren glas slovenskega založništva doslej.

S svojim delovanjem in življenjem dr. Miha Kovač dokazuje, da je slovensko založništvo in knjigotrštvo vitalna kulturna in gospodarska panoga, temelj za svobodno, demokratično in razmišljujočo prihodnost, so ob razglasitvi nagrajenca še povedali pri Zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Schwentnerjev nagrajenec – dr. Miha Kovač Miha Kovač
Morda te zanima tudi:

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Velika noč: velikonočne ustvarjalne ideje za ustvarjanje z vnuki

Do praznovanja velike noči nas loči še teden dni, kar p...

Začel se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI

Babice in dedki, če razmišljate, kako bi popestrili dan...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Prešernov dan in pust v Centru Rog

Center Rog pripravlja prav poseben program v četrtek, 8...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.