Moderna babi: "V moji hiši ni rokovanja s telefonom. Vnuki ga ne uporabljajo..."

„Še sama ne vem, od kje toliko volje in idej za ustvarjanje. Kot najstnica, sem bila veliko »skrita v ozadju«. Danes, kar počnem, počnem z veseljem iz zadovoljstva do vseh babic,“ pove Mojca Cimerman, ki jo v javnosti bolj poznamo z imenom Moderna babi. Njena želja je deliti svoje znanje, izkušnje in povezovati ženske starejše generacije ter nagovoriti mlajše, naj prisluhnejo nasvetom izkušenih babic...
Mojca Cimerman, ki jo poznamo v javnosti z imenom Moderna babi. (Foto: osebni arhiv)
Mojca Cimerman, ki jo poznamo v javnosti z imenom Moderna babi. (Foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kako doživljate vlogo babice? Kako se je vaše življenje spremenilo odkar ste babica?

Biti babica je čudovito doživetje, ki mi prinaša globoka čustva in radost. Ko sem postala babica, sem začutila prepletanje nostalgije in sreče. Vsakič, ko objamem svoje vnuke, se spomnim, kako sem svojo Anjo nosila v naročju in jo negovala. V vlogi babice sem bolj potrpežljiva in nežna, saj zdaj razumem, kako hitro mine čas in kako pomemben je vsak trenutek. Obenem pa me ta vloga spominja na preteklost, na trenutke, ki so me oblikovali.

Notranje doživljanje babice je polno topline, povezanosti in občutka, da sem del nečesa večjega od sebe. Občudujem, kako se svet skozi oči mojih vnukov vedno znova spreminja, kar mi omogoča, da tudi sama ohranjam mladostno radovednost. Vloga babice mi daje občutek pomena in izpopolnjenosti, saj lahko svoje izkušnje in modrost delim z mlajšo generacijo ter prispevam k njihovemu razvoju.

Kako poteka vaš dan, ko ste z vnuki? Imate sicer tri vnuke. Lahko delite z nami, kakšne aktivnosti, ki jih skupaj izvajate, igre, dejavnosti... Kako si lepšate skupne trenutke?

Najlepši trenutki so jutra, ko me iskrene in nežne očke objamejo s svojo najlepšo barvo. Vsak jutranji nasmeh je poln ljubezni, igrivosti in topline. Takrat se začne za nas življenje. Od jutra do večera smo aktivni. Lahko povem, da v moji hiši ni rokovanja s telefonom. Vnuki ga ne uporabljajo - aktivno se posvetimo drug drugemu in vsakemu trenutku posebej. Dopoldne ustvarjamo, kuhamo, po kosilu je počitek, nato znova akcija. 😊 V kolikor nam vreme dopušča, smo veliko na svežem zraku. Trudim se, da zmeraj kam gremo, obiščemo živalski vrt, gremo na igrala, kolesarimo, se sprehajamo in se veliko pogovarjamo. Kadar pa nam vreme ne dopušča, ustvarjamo v hiši (rišemo, barvamo, se igramo družabne igre, rešujemo zabavne naloge, kuhamo, pečemo, se igramo z avtomobilčki, punčkami in lutkami, delamo frizure, se igramo skrivalnice, …). Ko nastopi večer, pogledamo risanko na televiziji, preberem ali pripovedujem pravljice in se seveda veliko objemamo.

Ko so otroci pri nas, nama seveda nikoli ni dolg čas.

Foto: osebni arhiv iz Facebooka

Trije vnuki, to ni kar tako! :) Kako poskrbite, da stvari tečejo s čim manj preprekami?

Se zgodi, da pride do prepirov. Takrat uporabim svoj učiteljski nastop in kaj kmalu je mir v hiši. 😊 Kadar pa so vsi trije vnuki pri nama, se Liam in Flora veliko posvečata najmlajšemu Marku. Skupaj se igrajo, hodijo po kolenih in se imajo zelo radi. To so res nepozabni trenutki. Trudimo se, da so v hiši vedno prisotni dobra volja, zadovoljstvo in predvsem ljubezen.

Kaj so vaši največji izziv v odnosu z vnuki in kako jih rešujete?

Eden od največjih izzivov v vlogi babice je zagotovo, kako najti ravnovesje med spoštovanjem starševske vloge do svojih otrok ter svojo lastno željo po razvijanju posebnega odnosa s svojimi vnuki. Sama spoštujem starševske odločitve in omejitve, ki jih postavijo, hkrati pa si prizadevam vzpostaviti ljubeč, zdrav in vzpodbuden odnos s svojimi vnuki. Ključno pa je, da se o problematiki odprto pogovarjamo.

S svojo hči ste zelo povezani. Ali menite, da dober odnos z odraslimi otroki ključen za dober odnos z vnuki?

S hčerko Anjo sva res zelo povezani. Ko je bila majhna, mi je veliko zaupala. Veliko sva si povedali in se podpirali. Vsako njeno dobro idejo sem z veseljem podprla. Sedaj zaupam pomembne odločitve jaz njej. Ona me podpira, mi svetuje in pomaga. Imava zelo dober odnos in prepričana sem, da je odnos z odraslimi otroki ključen za pozitiven odnos z vnuki. Ta pa prispeva k boljšemu medgeneracijskemu povezovanju in razumevanju. Menim, da je zelo pomembno vzpostaviti lep in iskren odnos z vnuki, saj lahko skupni čas in izmenjava izkušenj krepijo tudi družinske vezi. Le-to pa lahko vpliva tudi na moj odnos z Anjo, saj ji s tem kažem, da cenim družinske vrednote in povezanost.

Kje in kako se je rodila ideja za Moderno babi? Kdo je pravzaprav Moderna babi in kaj je njeno sporočilo, ki ga deli s svetom?

Moderna babi je sodobna ženska z močno vizijo, ki vedno strmi k novostim. Prelomni trenutek in prava ideja, pa se sta zgodili pred šestimi leti na dan božiča, ko sem izvedela, da bom postala babica. Takrat sem se odločila, da združim veselje do pisanja in srečo ob pričakovanju svojega prvega vnuka v virtualni kotiček, ki bo povezoval vse ženske zrelejše populacije.

V enem izmed blogov sem zapisala: »Želim deliti svoje znanje in izkušnje ter pisati spletni dnevnik, ki bo povezoval ženske starejše populacije in vabil mlajše, da preberejo nasvete izkušenih babic ter jih vnesejo v svoja življenja. Želim si, da zgradimo skupnost z medsebojno podporo, da se tudi v zrelih letih naučimo česa novega in se zaradi tega počutimo bolje. Želim si kotiček na spletu, ki bo ženske naredil močne in samozavestne.«

Ste izjemno aktivna ženska. Že tretje leto zapored ste organizirala piknik Modernih babic, ki je namenjen ženskam zrelejše populacije oz. babicam. Od kje vaš navdih za tovrstno povezovanje?

Še sama ne vem, od kje toliko volje in idej za ustvarjanje. Kot najstnica, sem bila veliko »skrita v ozadju«. Danes, kar počnem, počnem z veseljem iz zadovoljstva do vseh babic. Za vsak dogodek se temeljito pripravim, vanj vložim vso moč, energijo in ideje, ki je premorem, izključno z enim samim ciljem: zadovoljiti babice! Vsak naš dogodek, ki se je odvil, je bil poseben. Poseben v odnosu in poseben v dejanjih. Ni ene babice, ki bi se na našem dogodku dolgočasile. Vse teče kot si zastavim in ponosna sem, da vedno znova zmorem povezati toliko nasmejanih obrazov. Najpomembneje pa je, da so se tudi izven virtualnih druženj stkala iskrena in pristna prijateljstva, ki trajajo še danes. To je tisto, kar mi daje voljo in moč.

Foto: osebni arhiv iz Facebooka

Kako skrbite za svoje zdravje in dobro počutje? Imate kakšen poseben „recept“ za ohranjanje mladostne energije?

Včasih se zalotim, da preveč časa sedim za računalnikom. Imam kar slabo vest, vendar se naslednji dan potrudim, da to popravim. Če le morem, se veliko gibam na svežem zraku, zdravo jem in mislim pozitivno. Še posebej me v kondiciji ohranja ljubezen do vnukov, ki je ena najlepših oblik ljubezni. S pozitivnimi mislimi in ljubeznijo ustvarjam neprecenljive trenutke in nepozabne spomine. Vnuki so kot dragocen zaklad, ki me napolnijo z zdravjem, srečo in toplino ter mi dajejo novo perspektivo za življenje. Dajejo mi priložnost, da živim v sedanjem trenutku in uživam v preprostih, a neprecenljivih radostih življenja. Vse to je recept za ohranjanje moje mladostne energije. 😊

Imate kakšno misel, nasvet, modrost za vse, ki so babice ali pa bodo to kmalu postale?

Velikokrat sem to že omenila, pa vendar nikoli pozabila…

Anjin partner je nekoč kupil knjigo, v kateri je zapisana modrost starega modreca: »Pot je gladka, le zakaj mečeš skale predse?« Nekako od takrat naprej ob vsaki slabi situaciji pomislim na to misel in se zavem, da je življenje minljivo, zaradi česar je resnično pomembno, da ta kratki trenutek v večnosti izkoristimo, kolikor se le da in še pomembneje – življenje je čudovito, a velikokrat težko, zato je pomembno, da ga sami ne otežimo še bolj, kot že je.«

Tako po letih življenja ter dobrih in slabih izkušnjah lahko delim misel, da naj mamice dovolijo živeti otrokom življenje tako, kot je. Da začutijo dežne kapljice na licih, naj jim skozi prste polzi pesek iz peskovnika, naj začutijo vodo v čevljih od skakanja po lužah, naj občutijo bolečino ob padcu, naj se vrnejo domov umazani od igre s prijatelji …

Ko za to ne bodo imele časa one, pa naj prevzamejo vlogo babice in naj svoje poslanstvo izkoristijo tudi tako, da ne očitajo napak mladim staršem, ampak naj poskušajo rasti z mlado družino.

Moderno babi lahko spremljate tudi na njenem Instagram profilu in na Facebooku, kjer redno objavlja navdihujoče zapise. Več o njej pa lahko preberete tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Moderna babi
Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 25.3 do 31.3. 2024

Ta teden začnemo z močnim dogodkom, v ponedeljek bomo i...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Za tako malo denarja ne boste našli boljšega

Ponudba robotskih sesalnikov mora biti pestra, saj nima...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

MojaLeta darilo je še bogateljše – kdo so izžrebanci?

Februarski nagrajenci oz. nagrajenke prejmejo kar tri ...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 4.3 do 10.3.2024 (piše priznana astrologinja)

Ta teden nam bo padajoča Luna, z vsemi ostalimi planeti...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.