Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in pripravo na bolj aktivne in tople dni. Po zimski prehrani, ki je pogosto težja in bolj kalorična, telo hrepeni po lažjih, bolj svežih obrokih, polnih vitaminov, mineralov in vlaknin. Z nekaj preprostimi spremembami v jedilniku lahko spodbudite prebavo, podprete naravne procese čiščenja in se počutite bolj lahkotno.
Privoščite telesu svež začetek z razstrupljevalnimi obroki za pomladno ravnovesje. (Vir: Freepik)
Privoščite telesu svež začetek z razstrupljevalnimi obroki za pomladno ravnovesje. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zeleni smuti s špinačo, hruško in limono

Zeleni smutiji so idealni za začetek dneva – hitro pripravljeni, polni vlaknin in antioksidantov. Spomladi lahko vanje vključite prve liste sveže špinače, ki so nežni in blagi po okusu.

Sestavine:

  • pest sveže špinače

  • 1 zrela hruška

  • sok polovice limone

  • košček ingverja

  • 1 žlica chia semen

  • 2 dcl vode ali rastlinskega mleka

Vse sestavine zmiksajte do gladkega. Po želji dodajte še pest mete za dodatno svežino.

Preberite tudi: KUHALNICA: Smuti s figami in mandlji

Rižota z regratom in mladim grahom

Regrat ni le zdravilen, temveč tudi odličen dodatek toplim jedem. V kombinaciji z mladim grahom nastane pomladna rižota, ki je hkrati nežna in hranljiva.

Sestavine:

  • 150 g riža (najbolje polnozrnatega ali rjavega)

  • pest regrata

  • pest mladega graha

  • 1 šalotka

  • žlica olivnega olja

  • limonin sok, sol in poper po okusu

Šalotko popražite na olju, dodajte riž in nato postopoma prilivajte vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Ko je riž skoraj kuhan, vmešajte grah in regrat ter kuhajte še nekaj minut. Zakuhajte z limoninim sokom in malo olivnega olja.

Preberite tudi: KORENINA REGRATA: pravilno nabiranje, uporaba, priprava in zdravilni učinki

Pomladna juha z rdečo lečo in korenčkom

Lahka, a nasitna juha iz rdeče leče je odlična za večerjo ali kot lahek obrok med delovnim dnem. Rdeča leča se hitro skuha, korenje pa doda sladkobo in barvitost.

Sestavine:

  • 1 skodelica rdeče leče

  • 2 korenčka

  • košček zelene

  • 1 čebula

  • žlička kurkume

  • sol, poper in malo limoninega soka

Vse sestavine zavrite in kuhajte približno 20 minut. Po želji zmiksajte v kremno juho in dodajte sveža zelišča, kot sta peteršilj ali drobnjak.

Hrustljava solata z redkvico, kumarami in kalčki

Solate so spomladi prava poslastica – osvežilne, hrustljave in polne encimov, ki pomagajo pri presnovi. Ta različica je odlična kot samostojen obrok ali priloga.

Sestavine:

  • 1 večja kumara

  • 5 redkvic

  • pest kalčkov (npr. lucerna ali brokoli)

  • sok polovice limone

  • žlica bučnega olja

  • ščep soli in popra

Zelenjavo narežite na tanke rezine, prelijte z limoninim sokom in bučnim oljem ter posujte s kalčki. Postrezite takoj, da ohranite hrustljavost.

Preberite tudi: Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Pečene bučke z ajdovo kašo in zelišči

Ajdova kaša je odlična brezglutenska osnova za obrok, bučke pa so lahko prebavljive in hitro pripravljene. Skupaj z zelišči ustvarijo pomladno harmonijo okusov.

Sestavine:

  • 1 skodelica ajdove kaše

  • 2 bučki

  • olivno olje

  • timijan, origano, bazilika (sveža ali sušena)

  • sol in limonin sok

Ajdovo kašo skuhajte po navodilih, bučke narežite na kolute in jih specite na ponvi ali v pečici z malo olja in zelišči. Vse skupaj postrezite s kapljico limoninega soka in svežo baziliko.

Pomladno razstrupljanje ne pomeni odrekanja, temveč izbiro živil, ki vas podprejo in napolnijo z novo energijo. Če v obroke vključite več sveže zelenjave, stročnic, zelišč in celovitih žit, boste hitro opazili razliko v počutju, prebavi in ravni energije.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

razstrupljanje pomlad prehrana recepti zdravje
Morda te zanima tudi:

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.