Recept za dolgo življenje je ...

Veliko je že povedanega, zakaj se je dobro odpovedati nezdravi hrani, strokovnjaki pa so prišli še do enega pomembnega razloga. Najnovejša študija pravi, da uživanje veliko rdečega mesa in procesiranega sladkorja lahko pomeni krajše življenje.
Prehrana, ki temelji na rastlinski hrani, z občasnim uživanjem morske hrane in črne čokolade, je lahko en košček v sestavljanki za dolgo življenje. (FOTO: Freepik)
Prehrana, ki temelji na rastlinski hrani, z občasnim uživanjem morske hrane in črne čokolade, je lahko en košček v sestavljanki za dolgo življenje. (FOTO: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Strokovnjaki so pregledali na stotine raziskav, narejenih na živalih in ljudeh, da bi dobili bolj jasno sliko o tem, kaj naj bi jedli – in kdaj – da bi imeli kar največ  možnosti za dolgo življenje. »Raziskovali smo povezavo med hranili, postenjem, geni in življensko dobo pri vrstah, ki živijo manj let, ter to povezali s kliničnimi in epidemiološkimi šudijami, narejenimi na primatih in ljudeh, vključno s stoletniki,« je povedal  soavtor študije Valter Longo, profesor gerontologije na Univerzi v Južni Kaliforniji v Los Angelesu.

Pri analizi so se osredotočili na vzorce prehranjevanja, bolezni in življenjsko dobo živali in ljudi. Preučili so tudi več priljubljenih prehranjevalnih vzorcev, vključno z nizkokalorično dieto, ketogeno dieto z veliko maščobami in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, sredozemsko prehrano, ki je zdrava za srce, ter vegansko in vegetarijansko prehrano.

Poleg preučevanja, katera živila bi lahko bila najboljša, so strokovnjaki raziskali še, kako čas zaužitja hrane vpliva na zdravje in dolgo življenje. Znanstveniki so se osredotočili na različne vrste posta, vključno z rutinskim, občasnim postom, ki omejuje uživanje hrane na omejeno število ur vsak dan, kot tudi občasnim postom ali dietami, ki posnemajo post in se izvajajo le en ali dva dni na mesec.

PREBERITE TUDI: So vaši možgani mlajši ali starejši od vaše biološke starosti? Preverite znake

Stročnice, ribe, oreščki in košček temne čokolade: recept za dolgo življenje

Na podlagi vseh zbranih informacij, so znanstveniki prišli do prehrane za dolgo življenje oziroma »diete za dolgo življenje« (ang. longevity diet), s katero bi lahko ljudje dosegli daljše in bolj zdravo življenje.

Dr. Longo je opisal ključ do dolgega življenja: »Veliko stročnic, polnozrnatih žit in zelenjave; nekaj rib; brez rdečega ali predelanega mesa in zelo malo belega mesa; malo sladkorja in rafiniranih žit; večje količine oreščkov in olivnega olja ter nekaj temne čokolade.«

Temu bi lahko rekli »ribjetarijanstvo oziroma ribja dieta« (ang. pescatarian diet), gre za večinoma rastlinsko prehrano z občasnim uživanjem rib in morskih sadežev. Gre za prehranjevanje, kjer se daje prednost ribam in morski hrani kot primarnemu viru beljakovin. Če sledite tej dieti, se lahko odločite tudi, da v svoje obroke vključite jajca in mlečne izdelke. To ni dieta izključno z ribami – običajno sta to dva ali več obrokov morske hrane na teden. Preostali obroki in prigrizki so rastlinski in so podobni sredozemskemu načinu prehranjevanja.

PREBERITE TUDI: To je kritična starost, ko se naše telo super hitro postara (pravijo raziskave)

Za daljše življenje ljudje ne bi smeli opustiti ogljikovih hidratov. Nasprotno, ogljikovi hidrati bi morali predstavljati večino vnosa hrane, vendar bi morali ta hranila dobiti iz polnovrednih živil in ne iz močno predelane hrane, so zaključili raziskovalci.

Večino obrokov bi morali zaužiti v največ 12-urnem obdobju

Prigrizki ob vsakem trenutku so prav tako slaba ideja. Namesto tega bi morali poskušati zaužiti večino dnevnih obrokov v 11- do 12-urnem času. Trikrat ali štirikrat na leto je dobro narediti post s poudarkom na omejevanju kalorij ali skrajšanju časa uživanja hrane (torej manj kot enajsturno obdobje), saj je dokazano, da celo občasno postenje znižuje visok krvni tlak, visok holesterol in vnetja – skratka vse, kar prispeva k različnim kroničnim boleznim, poudarjajo raziskovalci.

Nikoli ni prepozno za spremembo življenskega sloga

Če bi s spremembo prehrane – uživanje veliko polnozrnatih žit, zelenjave, stročnic in oreščkov z minimalno količino rdečega ali predelanega mesa – začeli pri dvajsetih letih, bi lahko podaljšali pričakovano življenjsko dobo za skoraj 11 let pri ženskah in 13 let pri moških. Približno osem let dodatnega življenja pa bi – po drugi raziskavi, objavljeni v PLOS Medicine februarja letos – pridobili, če bi s takšno prehrano začeli v 60. letu

To ne pomeni, da bi bila prehrana za dolgo življenje enaka za vse in tudi ne pomeni, da je hrana edina stvar, o kateri morate razmišljati za čim daljše življenje. Redna vadba in druge življenjske navade prav tako pomembno vplivajo na to, kako dolgo bomo živeli, je dejal dr. Longo.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

»Prehrana za dolgo življenje ni dieta, ki naj bi povzročila samo to, da shujšamo, ampak način življenja, osredotočen na upočasnitev staranja, ki lahko dopolnjuje standardno zdravstveno oskrbo in bo kot preventivni ukrep pomagala pri preprečevanju obolevnosti in ohranjanju zdravja v starosti,« je zaključil Valter Longo.

 

VIR: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/want-to-live-to-100-the-answer-may-lie-in-the-longevity-diet/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.