Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobrih mož, priljubljeni svetnik Sv. Miklavž. Jožica pa razkriva recept za mehke parklje.
Miklavževi parklji. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Miklavževi parklji. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Miklavž se je že oglasil v moji kuhinji, prinesel recept in imel željo, da naredim malo bolj tolste krampuse.

Recept se bere takole:
60 dkg gladke ali mehke moke
1 žlička soli, ki naj bo zvrhana
1 kocka svežega kvasa (takšnega, ki se kupi v Sloveniji - 42 gr)
2,5 dcl primerno toplega mleka
2 žlici sladkorja
5 dkg raztopljenega masla
1 jajce
1 žlica kakršnegakoli ruma in brez naribane limonine lupine ne bo šlo

Ne pozabiti na jajce + kapljico olja za premaz že vzhajanih.

Po svoji presoji lahko še potrosite z makom ali sezamom.

Lotila sem se dela, drugega mi ni preostalo, naročilo je naročilo, še posebej, če je od Miklavža:

V skledo sem presejala moko, ker je naročil, da morajo biti rahli.
Ob robu sem jo posolila. V jamico sem postavila kvas: polovico mleka, nadrobljeni sveži kvas in ves sladkor ter zagrnila z malo moke. Kvas je vzhajal, jaz sem med tem časom z vilico razžvrkljala v lončku drugo polovico mleka, jajce in rum. Raztopila sem maslo.
Vse pripravljeno sem dodala k moki,naribala limonino lupino in zamesila srednje mehko testo.Mesila sem malo dlje, da so se v testu pojavili zračni mehurčki.Ko se je testo lepo ločilo od sklede in rok, sem ga pokrila in dala na vzhajanje, vsaj za 45 minut. Nato sem testo razdelila na 4 enako težke kroglice, vsaka je tehtala 27 dkg. Fino je, da vam vzhajajo vsaj še 5 minut,jih boste potem lepše oblikovali. Vsako sem razvaljala v pokončno elipso, razrezala kot kaže slika in oblikovala v parkeljna, vtisnila do dna rozine za oči in gumbe,še posebej mi je naročil, da ne smem pozabiti na rdeč jezik in kosmato kožo, ki sem jo oblikovala s škarjami. Takšni kar malo strašljivi so šli na ponovno vzhajanje, zopet 1/2 ure. Ta čas sem segrela klasično pečico na 180 stopinj. Preden sem jih dala v pekel, sem jih premazala z jajcemin posipala, na dno pečice pa sem dala skodelico vode, da so lepo narasli. Tako so se pekli 25 minut.
Vroče sem po vrhu potegnila s trdim maslom za lepši lesk.

Dobila sem 4 komade. Sedaj le še čakam, da pride ponje.
Prijetno miklavževanje vam želim Iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.




 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Miklavž Parklji Recepti
Morda te zanima tudi:

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.