Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijaki in kasneje študentje? Ni bilo boljšega od špagetov z okusno paradižnikovo omako... Tukaj je recept iz Jožičine kuhinje.
Špageti s paradižnikovo omako (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Špageti s paradižnikovo omako (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 2 osebi:
16 do 20 dkg špagetov
slana voda za kuhanje

Sestavine za omako:
2 žlici olivnega olja (ali navadnega rastlinskega)
1/2 žlice sladkorja
1 mala čebula (sesekljana)
sol
2 do 3 dcl paradižnikove omake (v sezoni 3 na kocke narezane sveže paradižnike ali v skrajni sili 1žlica paradižnikove mezge)
ščep muškatnega oreha mletega
ščep posušene bazilike (ali par lističev sveže)
mleti poper
2 žlici ribanega parmezana

Priprava:
V dveh litrih osoljene vode skuhajte špagete (špageti se morajo kuhati v večji količini vode, tako ni potrbno dodajati olja, saj se ne bodo prijeli). Med tem časom, ko je osoljena voda zavrela in so se špageti kuhali naredite omako. Veste, da imamo različne debeline špagetov, zato jih tudi ražlično kuhamo. Ko so špageti pravilno kuhani, imajo v sredini belo pikico, to imenujemo "al dente", kar pomeni, da niso preveč kuhani in se ne pacajo.

Priprava omake:
V posodo najprej vlijemo olje in takoj dodamo sladkor, da ga karameliziramo. Ko vidimo, da se sladkor že rahlo barva, dodamo nasekljano čebulo, malo popražimo in premešamo, dodamo paradižnikovo omako ter zalijemo z 1 do 2 dcl jušne osnove, solimo, dodamo zdrobljeno baziliko, muškatni oreh in popramo. Omako kuhamo tako dolgo, kot se kuhajo špageti. Testenine odcedimo, v špagetih pustimo le kakšni 2 žlici vode, v katerih so se kuhali, le - to uporabimo, da malo povežemo okuse v omaki, ko jo zmešamo s testeninami. Serviramo s posipanim parmezanom in takoj postrežemo.

Namig: voda za špagete mora najprej zavreti, nato se naj jo posoli z dvema čajnima žličkama soli in v vrelo vodo položi špagete.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Iz Jožičine kuhinje Špageti s paradižnikovo omako
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene jagode (v sopari kuhano sadje)

Vabljive rdeče jagode z domačega vrta pripravljene kot ...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.