Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijaki in kasneje študentje? Ni bilo boljšega od špagetov z okusno paradižnikovo omako... Tukaj je recept iz Jožičine kuhinje.
Špageti s paradižnikovo omako (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Špageti s paradižnikovo omako (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 2 osebi:
16 do 20 dkg špagetov
slana voda za kuhanje

Sestavine za omako:
2 žlici olivnega olja (ali navadnega rastlinskega)
1/2 žlice sladkorja
1 mala čebula (sesekljana)
sol
2 do 3 dcl paradižnikove omake (v sezoni 3 na kocke narezane sveže paradižnike ali v skrajni sili 1žlica paradižnikove mezge)
ščep muškatnega oreha mletega
ščep posušene bazilike (ali par lističev sveže)
mleti poper
2 žlici ribanega parmezana

Priprava:
V dveh litrih osoljene vode skuhajte špagete (špageti se morajo kuhati v večji količini vode, tako ni potrbno dodajati olja, saj se ne bodo prijeli). Med tem časom, ko je osoljena voda zavrela in so se špageti kuhali naredite omako. Veste, da imamo različne debeline špagetov, zato jih tudi ražlično kuhamo. Ko so špageti pravilno kuhani, imajo v sredini belo pikico, to imenujemo "al dente", kar pomeni, da niso preveč kuhani in se ne pacajo.

Priprava omake:
V posodo najprej vlijemo olje in takoj dodamo sladkor, da ga karameliziramo. Ko vidimo, da se sladkor že rahlo barva, dodamo nasekljano čebulo, malo popražimo in premešamo, dodamo paradižnikovo omako ter zalijemo z 1 do 2 dcl jušne osnove, solimo, dodamo zdrobljeno baziliko, muškatni oreh in popramo. Omako kuhamo tako dolgo, kot se kuhajo špageti. Testenine odcedimo, v špagetih pustimo le kakšni 2 žlici vode, v katerih so se kuhali, le - to uporabimo, da malo povežemo okuse v omaki, ko jo zmešamo s testeninami. Serviramo s posipanim parmezanom in takoj postrežemo.

Namig: voda za špagete mora najprej zavreti, nato se naj jo posoli z dvema čajnima žličkama soli in v vrelo vodo položi špagete.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Iz Jožičine kuhinje Špageti s paradižnikovo omako
Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.