Sezona bučk je tu: jejte jih, zdrave so

Priljubljena poletna zelenjava bo kmalu na razpolago vsem. Bučke, velike in majhne, raznih oblik, naj bodo pogosto na vašem krožniku. Preberite, kako zdrave so.
Bučke so nizkokalorične in zelo zdrave. (foto: pexels.com)
Bučke so nizkokalorične in zelo zdrave. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Buče, bučke so izredno zdravilne. Užiten je olupek, plod, cvet, tudi semena. Poznamo več vrst, barv in oblik, vsem pa je skupno to, da so okusne, lahke, hitro se jih lahko pripravi in vsebujejo mnogo do rega.
Skodelica narezane bučke vsebuje le okrog 20 kalorij, kar je skoraj dvakrat manj od večine ostale zelenjave.

Bučke si lahko pripravite na mnogo načinov. Lahko jih popečete na oljčnem olju ali maslu, dodate ščepec soli, poper in sesekljan česen. Lahko uživate presne, jih naribate v solato (odlične so mlade bučke), lahko jih pečete v pečici ali na žaru, dodate krompirju, iz njih lahko pripravite okusno juho (na olju popražite čebulo, dodate na kocke narezane bučke in krompir, zalijete z vodo, skuhate do mehkega, solite in zmešate v kremno juho s paličnim mešalnikom).
Uporabite domišljijo in si jih pripravite čim večkrat.

Zdravilne lastnosti bučk
Bučke pomagajo uravnavati krvni talk in ščitijo pred boleznijo srca in ožilja. Preprečujejo tudi, da bi se žile mašile, znižujejo raven nevarnega holesterola.

Vsebujejo magnezij, ta znižuje previsok krvni tlak, vitamina C in A, ki preprečujeta razvoj ateroskleroze, vlaknine, ki jih vsebujejo bučke, prav tako pomagajo zniževati nevaren holesterol in urejajo prebavo, čistijo črevesje in ga krepijo, pomagajo, da se strupi hitreje odpravijo iz telesa.

Bučke vsebujejo tudi kalij, kalcij, folate in beta karoten. Priporoča se jim tudi vsem, ki imajo težave z astmo, revmo. Pomagajo obnavljati celice, pospešujejo metabolizem, krepijo možgane in ohranjajo vitalnost.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...

Skritna moč regrata: raziskave kažejo, da lahko celo uniči rakave celice

Regrat je za mnoge le trdovraten plevel, ki ga je treba...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.