5 idej, kako lahko porabite trda kuhana jajca

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: M. T. | 25.4.2022
Če tudi vam ostajajo pobarvane pisanke ali pa ste v kuharskem zagonu nakuhali preveč trdo kuhanih jajc, potem preverite, kako jih lahko porabite.
Kako porabiti jajca? (Foto: Freepik.com)
Kako porabiti jajca? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

1) Za lahko večerjo lahko pripravite krompirjevo majonezno solato z jajci. Kuhan ali soparjen por, narezan na kolobarje, lahko prav tako pripravite v porovi solati, v katero narežete trdo kohana jajca. Še več jajc boste porabili v zdravi različici jajčne solate z grškim jogurtom – ker med sestavinami za to solato ni majoneze, je manj kalorična, vendar še vedno slastna in osvežilna. Za pripravo potrebujete le pet minut in samo štiri sestavine.

 

ENOSTAVNA JAJČNA SOLATA Z GRŠKIM JOGURTOM (recept)
- V manjši posodi zmešajte svež koper, svež limonin sok, sol in črni poper.
- Dodajte narezana trdo kuhana jajca in na rahlo premešajte z jogurtovo omako.
To je to! Zdrav in poceni obrok je narejen. Jed lahko servirate kot solatno prilogo pri kosilu, kot obrok za večerjo s polnozrnatim kosem kruha ali zgolj z zelenim listem solate, če pazite na vnos ogljikovih hidratov.

 

2) Če vam od velikonočnih dobrot ostaja tudi šunka, lahko naredite hanljivo kombinacijo kuhanih jajc in popečene šunke na toplem sendviču. Popečete debelejše rezine šunke, popečete toast in sestavite sendvič, na katerega dodate še trdo kuhano jajce. Če vam manjka kaj zelenega, lahko dodate še rukolo ali pa kar kalčke, da bo obrok še bolj uravnotežen.

 


FOTO: https://homecookingmemories.com/

 

3) Večjo količino jajc boste vsekakor porabili v jajčnih namazih. Na spletu boste našli veliko različnih receptov, nam pa je padel v oči tale slasten, kremast namaz s parmezanom. Rahlo pikanten okus parmezana nadgrajuje svežina bazilike, piko na I pa daje česen, ki s svojo ostrino zaokroži jed. Preizkusite!

 

JAJČNI NAMAZ S PARMEZANOM (recept)
Sestavine za 2 osebi:
4 trdo kuhana jajca
2 žlici (sveže) naribanega parmezana
10 listkov bazilike ali bogat ščep posušene
1 strok česna
1 dl smetane za kuhanje ali kisle smetane
ščep soli


Postopek za jajčni namaz s parmezanom:
Trdno kohana jajca olupimo, damo v višjo posodo, dodamo kislo smetano ali smetano za kuhanje in ščep soli. S paličnim mešalnikom jih nato spremenimo v zmes. V zmes vmešamo sveže nariban parmezan in svežo baziliko – če boste uporabili posušeno, jo prej malce pomečkajte med prsti za več arome. Dodamo še strt strok česna in vse skupaj zmešamo z žlico. Če se nam zdi pregosta tekstura, lahko dodamo še malo smetane, da dobimo lepo mazljiv namaz polnega okusa.

 

4) Na portalu Lupa-portal.si smo našli zanimiv recept za polnjena jajca, s katerimi lahko presenetite goste, ki vas bodo nenapovedano obiskali. Jed je enostavna za pripravo, potrebujete le prave sestavine.

 

POLNJENA JAJCA Z AVOKADOVO KREMO (recept)
Sestavine:
6 trdo kuhanih jajc
1 avokado
1 rdeča čebula
1 limona
sol
poper
rdeča paprika v prahu
Trdo kuhana jajca olupimo in razpolovimo. Odstranimo rumenjake. Meso avokada, rumenjake, sok limone, čebulo, malo soli, popra in mlete rdeče paprike zmiksamo v gladko maso. Maso nadevamo v prazno vrečko, ki ji odrežemo vogal in z njo napolnimo jajčne beljake.

 



FOTO: Freepik.com

 

5) Za malce drugačno nedeljsko juho, lahko pripravite enostavno porovo kremno juho, v katero pred serviranjem narežete trdo kuhano jajce. Zelena in rumeno bela barva naredila čudovit krožnik, ki se mu je težko upreti, četudi niste velik ljubitelj jajc.

Morda te zanima tudi:

IZ JOŽIČINE KUHINJE: Riževa solata

Jožica je tokrat pripravila recept za odlično brezmesno...

RECEPT: božanske italijanske testenine (hitra priprava)

Privoščite si hitro pripravljeno in izjemno okusno kosi...

Trije topli zdravilni napitki, ki vam lahko pomagajo shujšati (iz raziskav)

Če želite izgubiti nekaj kilogramov, potem redno uživaj...

RECEPT: okusna zimska solata

Privoščite si okusno zimsko solato, ki je kot nalašč za...

3 odlični bučni recepti

Za nami je Noč čarovnic. Če ste izdolbli buče ali pa ji...

Čokoladni mafini s posebno dekoracijo

Bi radi letos popestrili praznično mizo in ustvarili ma...

Družinski novoletni prigrizki

Te družinske novoletne prigrizke lahko pripravite tik p...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Božično ustvarjanje z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Kurkumo lahko vzgojite sami doma

Sveža kurkuma je pravo razkošje, saj je ne le zelo drag...

Znižajte holesterol z začimbami in brez zdravil

Ste vedeli, da zaužitje le treh gramov praha gomolja ku...

To so 100% naravne in zdrave alternative sladkorju!

Preverite, zakaj je sladkor tako zelo škodljiv za zdrav...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.