8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, vendar niste prepričani, če bodo preživele „kuhinjske razmere“? Teh 8 rastlin lahko preživi v najbolj zahtevnih zaprtih okoljih, tudi v kuhinji.
V kuhinji bodo uspevale manj zahtevne sobne rastline. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
V kuhinji bodo uspevale manj zahtevne sobne rastline. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zlati potos

Zlati potos (lat. epipremnum aureum) je sobna rastlina, ki ne potrebuje veliko nege in velja za manj zahtevno. Zaradi tega jo brez težav lahko postavite v kuhinjo. Z lahkoto se prilagaja okolju. Preživela pa bo tudi z manj svetlobe. Zlati potos precej dobro prenaša tudi sušo. Ker gre za visečo rastlino, jo lahko postavite tudi na vrh omare in tako prihranite prostor na kuhinjskem pultu.

Filodendron

Tudi filodendron velja za rastlino, ki preživi z malo nego. Prav tako je odporen na sušo. Uspeva pa lahko le pri srednji do močni neposredni svetlobi. Zato je potrebno poskrbeti, da ga boste postavili na svetlo. Za piko na i: velja za odličnega čistilca zraka.

Zelišča

Kuhanje z doma pridelanimi zelišči je zdravo, okusno in praktično. Različna zelišča lahko brez težav gojite v kuhinji. Edini pogoj je, da je kuhinja večji del dneva izpostavljena močni neposredni svetlobi. Le v takšnem svetlem okolju bodo zelišča uspevala. V hladnejšem delu leta si lahko sicer pomagate tudi s svetilkami. V zaprtem prostoru (in v pravih pogojih) bodo najbolj uspevali drobnjak, bazilika, meta, timijan, rožmarin, origano, koriander in peteršilj.

Pajek rastlina

Tudi rastlina pajek ne potrebuje veliko nege. Za vzgojo in vzdrževanje je zelo enostavna. Lahko jo postavite na kuhinjski pult, ali kot visečo rastlino. Pazite le, da jo ne boste izpostavili neposredni svetlobi, saj so njeni listi občutljivi in se na direktnem soncu hitro izsušijo.

Taščin jezik

Taščin jezik je zelo vzdržljiva sobna rastlina. Velja za zelo priljubljeno. Razlogov za to je več: najdemo jo lahko v različnih barvah, oblikah in velikostih. Njena prednost pa je tudi, da ne potrebuje veliko nege. Uspevajo tudi v prostorih s šibko svetlobo.

Fikus gumovec

Če iščete večjo rastlino za kuhinjo, potem bo fikus gumovec verjetno prava izbira. Velja za prilagodljivo rastlino. V svojem naravnem okolju lahko doseže velikost manjšega drevesa. A brez skrbi, to se ne bo zgodilo v vaši kuhinji, saj v zaprtih prostorih z redni obrezovanjem lahko to preprečite.

Kavovec

Ne glede na to ali ste ljubitelj kave ali ne, kakavovec je odlična izbira za vsako kuhinjo. Kavnih zrn sicer ne pričakujte. Zaradi lepih in močnih listov je krasna dekoracija. Rastlina sicer potrebuje veliko posredne svetlobe in pogosto zalivanje.

Afriška vijolica

Če v kuhinji pogrešate barve, bo afriška vijolica lepo popestrila videz kuhinje. Prelepa afriška vijolica bo cvetela skoraj vse leto. Najdete pa jo lahko v več različnih barvah. Imejte v mislih, da potrebujejo neposredno svetlobo in pogosto zalivanje.

VIR: https://www.thespruce.com/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Sobne rastline, ki uspevajo v kuhinji Sobne rastline
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.