Buče blagodejno vplivajo na ledvice, mehur in prostato

V ljudskem zdravilstvu so buče zelo cenjeno živilo, saj krepijo in lajšajo težave z želodcem, črevesjem, primerne so za tiste, ki imajo težave z ledvičnimi kamni, mehurjem in prostato. So tudi odlična izbira za vse, ki želijo shujšati.
Buče so zdravo in lahko živilo. (foto: pexels.com)
Buče so zdravo in lahko živilo. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Buče, ki simbolizirajo plodnost in rodnost, so v 15. stoletju iz Srednje Amerike pripeljali v Evropo Španci. Evropejci so jih sprva uporabljali le za okras, nato z njimi krmili živali, danes pa so buče vse bolj priljubljeno živilo. Uporabno je njihovo meso, pečke in cvetovi.

Buče se razlikujejo po velikosti, obliki, barvi mesa in lupine. Ta je lahko bela, v različnih rumenih, oranžnih in zelenih odtenkih, pa tudi siva in skoraj črna. Buče se razlikujejo tudi po tem, koliko časa jih lahko skladiščimo: nekatere lahko le nekaj mesecev, druge skoraj celo leto. Ne nazadnje pa se buče razlikujejo tudi po okusu ter aromi, ki lahko spominja na orehe, lešnike, kostanj in sadje. Aroma pri nas priljubljenih buč sorte Hokkaido pa nekoliko spominja na škampe, pišejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Široko uporabne
Uporaba buč v kulinariki je zelo raznovrstna, saj lahko iz njih pripravimo številne slane in sladke jedi.

Buče v solati
Zelo okusne so na primer blanširane buče v solati, ki jim dodamo malo narezanega česna ali čebule, sesekljana sveža zelišča (bazilika, origano) in jih zabelimo z mešanico oljčnega olja ter balzamičnega kisa. Zanimive okuse tudi dobimo, če solati iz buč dodamo narezane oreščke, bučna semena, sir feto, rukolo ...

Marsikdo pozna ocvrte in pečene bučke (tudi na žaru), slednje so še boljše z malo na drobno sesekljanega česna in s kančkom oljčnega olja. Na tanko narezane buče lahko uporabimo kot "posteljico" na krožniku, na katero položimo na manjše koščke popečeno meso, rižoto, čičeriko, kvinojo, ajdo, idr.

Nadevana buča
Zelo okusna je nadevana buča, ki jo spečemo v pečici. Bučo po dolgem prerežemo na dve enaki polovici, odstranimo semena, nadev pa je lahko različen: zelenjavni, mesni, mešan, riž, pomešan z zelenjavo, zelenjava s sirom, enak nadev kot za polnjene paprike ....

Popularni jedi iz buč sta kremna bučna juha ali bučni pire, buče pa lahko vložimo v kis ali pa iz njih pripravimo pecivo (npr. bučni zavitek), marmelado, kompot, celo sladoled. Uporaba buč je pravzaprav omejena le z našo domišljijo.

Energijska in hranilna vrednost buč
Bučno meso vsebuje malo energije, le nekaj nad 20 kcal (84 kJ)/100 g, saj je v njem veliko vode in malo maščobe in sladkorja, kar je odvisno tudi od vrste buče. Buče so torej dobro živilo za tiste, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, seveda pa morajo pri pripravi buč skopariti z energijsko bogatejšimi dodatki. Pri pripravi pa je vendarle dobro dodati nekaj maščobe, saj buče vsebujejo karotenoide (sodijo med antioksidante), ki pa se v črevesju bolje absorbirajo, če je v zaužitem obroku tudi nekaj maščobe.

Buče vsebujejo tudi vitamine (B1, B2, K) in minerale, še posebej kalij, cink in magnezij. Da bodo buče med pripravo izgubile čim manj koristnih snovi, ki so v njih, svetujemo, da jih, narezane na večje kose, skuhate na način "al dente".

Buče so energijsko revno živilo, kar pa ne moremo reči za bučna semena. Vsebujejo precej maščobe (več kot 30 %), zato je njihova energijska vrednost več kot 500 kcal (2.090 kJ)/100 g. To pa je podobna energijska vrednost kot pri krompirjevem čipsu, krekerjih in pokovki (popcorn). Čeprav imajo veliko energijsko vrednost, pa so bučna semena v primerjavi s slanimi prigrizki boljša izbira, še posebej, če niso soljena, saj vsebujejo več beljakovin, prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov.

Buče v ljudskem zdravilstvu
V ljudskem zdravilstvu pripisujejo bučam veliko ugodnih učinkov na naše telo. Tako naj bi lajšale oz. blagodejno vplivale na razdraženi želodec in pomagale pri težavah z vnetim črevesjem. Zaradi svojega pomirjevalnega učinka na prebavila so buče primerno živilo tudi pri težavah z odvajanjem oz. pri driski. Pripisujejo jim tudi diuretični učinek, kar posledično vpliva na izločanje seča, zato jih priporočajo ljudem z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in mehurja, pri težavah s prostato in pri protinu.

Zdravilno olje in pečke
Zdravilne lastnosti pa pripisujejo tudi bučnemu olju in bučnim pečkam (bučnicam); te naj bi ugodno vplivale na zmanjševanje holesterola v krvi ter pri črevesnih parazitih. Bučno olje vsebuje rastlinske fitosterole, ki zmanjšujejo koncentracijo holesterola v krvi, ugoden učinek pa naj bi imelo olje tudi pri zdravljenju ledvic, prostate in sečil.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Napitek iz ingverja: Zdravi celo telo!

Če imate radi ingver že zaradi njegovih številnih zdrav...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

MIND dieta: Ne omejuje ničesar, pa je vseeno postala pravi hit!

Dieta, ki se hitro širi, ne obljublja, da boste shujšal...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.