Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate o njem vedeti nekaj dejstev. Te boste našli v prispevku. Preberite jih, ne bo vam žal!
 	Krompir vsebuje številne dragocene sestavine, vendar ga je treba pravilno pripraviti. (Foto: Freepik.com)
Krompir vsebuje številne dragocene sestavine, vendar ga je treba pravilno pripraviti. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir je zelo zdrav, res pa je, da ga mnogi ne jedo, ker menijo, da redi. Ampak, sam krompir ne redi, redijo dodatki, s katerimi ga pogosto mešamo. To si maslo, olje, majoneza in podobno. Če bi jedli sam krompir, se od njega ne bi redili.

Bogat je s kalijem
En večji krompir, pečen z olupkom, ima skoraj polovico dnevne doze kalija, ki ga naše telo potrebuje. To je skoraj štirikrat več od kalija, ki ga vsebuje ena banana. Če imate težave s previsokim krvnim tlakom, potem jejte krompir.

Bogat je z vlakninami
Krompir vsebuje veliko vlaknin, teh je še največ v njegovem olupku. Zato jejte pečen krompir z olupkom. Še najboljši je mlad krompir. Tak vas bo ščitil pred srčno kapjo, pomaga zniževati nevarni holesterol in ščiti pred sladkorno.
 
PREBERITE TUDI: Naredite sami: Kocke za domačo juho

Bogat je z vitaminom C
Krompir vsebuje tudi vitamin C, še največ ga je v olupku. Ta vitamin je zelo pomemben antioksidant, ščiti pred boleznimi in pomaga, da se rane lažje zacelijo.

Bogat je z manganom
Mangan ima zelo pomembno vlogo pri predelovanju proteinov, holesterola in ogljikovih hidratov. V nem večjem krompirju z olupkom se nahaja za več kot trideset odstotkov priporočene dnevne doze mangana.

Bogat je z vitaminom B6
Vitamin B6 pomaga pri vzdrževanju zelo pomembnih hormonov v možganih, ki skrbijo za dobro zdravje in za dober spomin.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.