Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate o njem vedeti nekaj dejstev. Te boste našli v prispevku. Preberite jih, ne bo vam žal!
 	Krompir vsebuje številne dragocene sestavine, vendar ga je treba pravilno pripraviti. (Foto: Freepik.com)
Krompir vsebuje številne dragocene sestavine, vendar ga je treba pravilno pripraviti. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir je zelo zdrav, res pa je, da ga mnogi ne jedo, ker menijo, da redi. Ampak, sam krompir ne redi, redijo dodatki, s katerimi ga pogosto mešamo. To si maslo, olje, majoneza in podobno. Če bi jedli sam krompir, se od njega ne bi redili.

Bogat je s kalijem
En večji krompir, pečen z olupkom, ima skoraj polovico dnevne doze kalija, ki ga naše telo potrebuje. To je skoraj štirikrat več od kalija, ki ga vsebuje ena banana. Če imate težave s previsokim krvnim tlakom, potem jejte krompir.

Bogat je z vlakninami
Krompir vsebuje veliko vlaknin, teh je še največ v njegovem olupku. Zato jejte pečen krompir z olupkom. Še najboljši je mlad krompir. Tak vas bo ščitil pred srčno kapjo, pomaga zniževati nevarni holesterol in ščiti pred sladkorno.
 
Preberite tudi: Naredite sami: Kocke za domačo juho

Bogat je z vitaminom C
Krompir vsebuje tudi vitamin C, še največ ga je v olupku. Ta vitamin je zelo pomemben antioksidant, ščiti pred boleznimi in pomaga, da se rane lažje zacelijo.

Bogat je z manganom
Mangan ima zelo pomembno vlogo pri predelovanju proteinov, holesterola in ogljikovih hidratov. V nem večjem krompirju z olupkom se nahaja za več kot trideset odstotkov priporočene dnevne doze mangana.

Bogat je z vitaminom B6
Vitamin B6 pomaga pri vzdrževanju zelo pomembnih hormonov v možganih, ki skrbijo za dobro zdravje in za dober spomin.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.