Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate o njem vedeti nekaj dejstev. Te boste našli v prispevku. Preberite jih, ne bo vam žal!
 	Krompir vsebuje številne dragocene sestavine, vendar ga je treba pravilno pripraviti. (Foto: Freepik.com)
Krompir vsebuje številne dragocene sestavine, vendar ga je treba pravilno pripraviti. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir je zelo zdrav, res pa je, da ga mnogi ne jedo, ker menijo, da redi. Ampak, sam krompir ne redi, redijo dodatki, s katerimi ga pogosto mešamo. To si maslo, olje, majoneza in podobno. Če bi jedli sam krompir, se od njega ne bi redili.

Bogat je s kalijem
En večji krompir, pečen z olupkom, ima skoraj polovico dnevne doze kalija, ki ga naše telo potrebuje. To je skoraj štirikrat več od kalija, ki ga vsebuje ena banana. Če imate težave s previsokim krvnim tlakom, potem jejte krompir.

Bogat je z vlakninami
Krompir vsebuje veliko vlaknin, teh je še največ v njegovem olupku. Zato jejte pečen krompir z olupkom. Še najboljši je mlad krompir. Tak vas bo ščitil pred srčno kapjo, pomaga zniževati nevarni holesterol in ščiti pred sladkorno.
 
Preberite tudi: Naredite sami: Kocke za domačo juho

Bogat je z vitaminom C
Krompir vsebuje tudi vitamin C, še največ ga je v olupku. Ta vitamin je zelo pomemben antioksidant, ščiti pred boleznimi in pomaga, da se rane lažje zacelijo.

Bogat je z manganom
Mangan ima zelo pomembno vlogo pri predelovanju proteinov, holesterola in ogljikovih hidratov. V nem večjem krompirju z olupkom se nahaja za več kot trideset odstotkov priporočene dnevne doze mangana.

Bogat je z vitaminom B6
Vitamin B6 pomaga pri vzdrževanju zelo pomembnih hormonov v možganih, ki skrbijo za dobro zdravje in za dober spomin.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.