Čokoladno rožičevi menihi z mandljevim nadevom

Odlični, slastni in velikonočno praznični.
Da bo Velika noč zares slastna.
Da bo Velika noč zares slastna.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

600 g moke 

250 g mleka

110 g masla

100 g kisle smetane

60 g sladkorja

3 žlice rožičev v prahu

2 žlici kakava v prahu

2 rumenjaka

2 žlici ruma

1,5 male žličke soli  

 

Nadev:

550 g mletih mandljev

250 g mascarpone sirčka

150 g sladkorja

100 g mleka

50 g drobtin

2 beljaka

1 jajce

1 mala žlička vaniljeve paste

Limonin sok in lupinica

 

Jajce za premaz

 

Priprava: 

Moki primešamo kislo testo Fala, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Med vzhajanjem pripravimo nadev: z vrelim mlekom prelijemo mlete mandlje, primešamo sladkor, mascarpone, drobtine, jajce in beljak, limonin sok in lupinico ter vaniljevo pasto.

 

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos testa razvaljamo na dolg in ozek pravokotnik. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v tanek zvitek. Zvitega še malo povaljamo, da postane še malenkost tanjši in daljši. Tanek zvitek razdelimo na pol in iz vsakega naredimo enega meniha. Oblikujemo ga tako, na zavitek položimo v narobe obrnjeno črko U, na gornji del položimo pirh (lahko uporabimo pomaščeno lupino jajca in to po peki zamenjamo s pirhom), oba pramena pa zatem prepletemo med seboj.

Oblikovane menihe zložimo na pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane menihe premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure na 175 °C, da se lepo obarvajo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Znani najboljši kruhi natečaja Naj Fala kruh 2023

Kruh je več kot le hrana. Vonj po sveže pečenem kruhu v...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Božično ustvarjanje z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

Oves - kraljevska in univerzalna žitarica

Oves lahko v kuhinji uporabite na številne načine, ne l...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

NAGRADNA IGRA: Podarjamo dve knjižni uspešnici!

Vabimo vas k sodelovanju v nagradni igri, v kateri poda...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.