Iz Jožičine Kuhinje: Močnik

Močnik je stara jed, ki so jo nekoč pripravljale naše babice. Ga še znate pripraviti? V prispevku najdete recept za mlečni in slani močnik.
Močnik (foto: Jožica Ostrožnik)
Močnik (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 4 osebe so sledeče:

20 dkg bele moke (gladka ali ostra)
1 jajce
ščep soli
1,2 l mleka (najboljše je domače)
1/2 žlice sladkorja (ali sladki kakav v prahu)
*za slano varianto pa ocvirki
+1/2 ure časa za pripravo

Izdelava:

Mlečni močnik

Najprej pristavite na štedilnik mleko, ga solite po vašem okusu in počakajte, da zavre.

Med tem časom, ko čakate, da mleko zavre, naredite usukance (močnik), v malo večjo skledo vsipajte moko, jo primerno solite in v sredino moke dodajte jajce. Z vilicami ga razmešajte na vse strani, nato pa nežno (ne smete stiskati) usukajte (s krožnimi gibi) mešanico moke in jajca med dlanmi, da dobite drobne svaljke (kašico) ali enakomerno debel močnik. To počnite toliko časa, da se vsa moka in jajce lepo združita.

Nastalo kašico vsipajte na sito ali cedilo in nežno pretresite, da se odvečna moka izloči.

Med neprestanim mešanjem usukance zakuhajte v vrelo mleko (sicer nastanejo grudice), močnik naj vre 12 minut, medtem se bo zgostil. Po želji ga lahko sladkate ali ob postrežbi posipate s sladkim kakavom, kar je še posebej priljubljeno pri otrocih.

Namesto sladke variante lahko kuhan močnik zabelite z ocvirki.

Slana varianta:

O juhi z močnikom govorimo takrat, ko usukance zakuhamo v vrelo juho. Na koncu kuhanja lahko dodate 10 dkg drobno naribanega korenčka, ki ste ga prej prepražili na 5 dkg olja ali še bolje: na 5 dkg kurje masti, tako spražen korenček obdrži zelo lepo barvo.

"Zaroštan" močnik

Potrebujete:

že narejene usukance (kašico) - močnik
4 dkg masla
jušna kocka (ali domača vegeta)
lovorjev list
sesekljan petršilj
sol le po potrebi

Na vroče maslo dajte 1/4 močnika in ga zlatorumeno spražite.
Zalijte z 1,2 litra kropa in zakuhajte ostali močnik. Vse naj vre 12 do 15 minut. Med kuho dodajte jušno kocko ali domačo vegeto, lovorjev list in nazadnje peteršilj.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

KUHALNICA: Lignji in dagnje na buzaro

Lignji in dagnje na buzaro, so enostavna in hitro pripr...

Naredite sami: Recept za najbolj enostaven in okusen jagodni sok

Sezona jagod je tukaj. Če jih imate preveč, pripravite ...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.