KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obrokov, prav pride jed na žlico. Meni takrat še najbolj diši zdrava enolončnica z domačo klobaso, saj telo očisti in okrepča.
Pripravite zdravo enolončnico z domačo klobaso. (foto: OblizniPrste.si)
Pripravite zdravo enolončnico z domačo klobaso. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prileže se v vseh letnih časih, saj nas pozimi pogreje, medtem ko lahko v ostalih letnih časih uporabimo zelenjavo iz lastnega vrta. Skratka, super jed, ki jo z leti vedno raje jemo! Za piko na i poskrbijo začimbe – pri njih ne bodite varčni, saj so najpomembnejši del skoraj vsake jedi.

Za štiri osebe bomo potrebovali: 1 par domačih dimljenih klobas, 3 srednje velike korenčke, 2 večja krompirja, 1 večja čebula, 2 stroka česna, nekaj žlic oljčnega olja, dve stebli zelene, 100 g brokolija, 3 jušne žlice paradižnikove mezge, 0,5 dl belega vina, začimbe: ščepec soli, popra, čilija v prahu, mlete sladke paprike, domače začimbne mešanice, timijana, majarona, kurkume ter 1 čajno žličko žafranike, 2 jušni žlici suhega paradižnika v oljčnem olju, voda po potrebi (nekje vsak 7 dl vode, lahko še več).
 
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Najprej sesekljate čebulo. V loncu segrejete olje in pražite čebulo, nato dodate še na kolobarje narezani klobasi. Zalijte z vinom in počakajte, da vino izhlapi.

Korenčke in krompirja narežete na kockice, česen sesekljate. Dodate v lonec in premešate. Dodate še eno steblo zelene. Zalijete z vodo, ki mora celotno zelenjavo pokriti. Pustite kuhati 10 minut.

Po 10 minutah nasekljate drugo vejico zelene in brokoli narežete na nekoliko manjše koščke.

Oboje dodate v lonec.

Premešate in dodate še vse začimbe in paradižnikovo mezgo. Poleg začimb dodajte še sušene paradižnike v oljčnem olju.

Jed dobro premešajte in pustite še vsaj 10 minut, da brokoli malo omehča, začimbe pa spustijo svoj čar. Če želite, da bo enolončnica bolj pikantna, lahko dodate še čajno žlično čilijeve omake. Merilo, kdaj je jed kuhana, je krompir. Ko je krompir skuhan, je tudi ostalo kuhano, vseeno pa prej poskusite, da se prepričate, ali so začimbe “opravile svojo nalogo”.

In zdrava enolončnica z domačo klobaso je kuhana. Postrežemo jo v skledice in si poleg nje privoščimo Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni. Uživamo v toplem, zdravem in hitro pripravljenem obroku.

Še več okusni receptov boste našli tukaj.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

KUHALNICA: Lignji in dagnje na buzaro

Lignji in dagnje na buzaro, so enostavna in hitro pripr...

Naredite sami: Recept za najbolj enostaven in okusen jagodni sok

Sezona jagod je tukaj. Če jih imate preveč, pripravite ...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.