Decembrski recept: Orehova zvezdica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 8.12.2017
V tem prazničnem času naj tudi pri vas doma zadiši po prav posebnem pecivu. V prispevku najdete recept za okusno orehovo zvezdo, ki vas bo zagotovo navdušila.
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Orehova zvezdica
½ kocke kvasa Fala
2,5 dl mleka
50 dag moke
8 dag masla
12 dag kisle smetane
3 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 žlica ruma
1,5 male žličke soli

Nadev:
25 orehov
1 dl mleka
7 dag sladkorja
1 beljaki
pol limone

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo testo. Med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe poparimo z mlekom, dodamo polovico sladkorja, limonin sok in lupinico. Zmešamo beljak ob postopnem dodajanju polovice sladkorja v trd sneg in ga primešamo orehom.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri kose in damo počivati za deset minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo in izrežemo enako velike kroge. Prvega položimo na pekač, ga premažemo s tretjino nadeva, preko položimo drugo plast testa, namažemo z nadevom in ponavljamo do četrte plasti testa, ki je na vrhu. Na sredino kroga položimo kozarec in od kozarca proti robu razrežemo na 16 delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi; v parih: en del v levo, drugega v desno. Zaključimo z oblikovanjem konice, tako da zunanje dele krakov stisnemo skupaj v špico.

Oblikovano zvezdo premažemo s stepenim jajcem in jo damo še enkrat vzhajati. Vzhajano zvezdo prestavimo v vročo pečico in pečemo dobre pol ure na 190 °C.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.