Decembrski recept: Orehova zvezdica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 8.12.2017
V tem prazničnem času naj tudi pri vas doma zadiši po prav posebnem pecivu. V prispevku najdete recept za okusno orehovo zvezdo, ki vas bo zagotovo navdušila.
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Orehova zvezdica
½ kocke kvasa Fala
2,5 dl mleka
50 dag moke
8 dag masla
12 dag kisle smetane
3 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 žlica ruma
1,5 male žličke soli

Nadev:
25 orehov
1 dl mleka
7 dag sladkorja
1 beljaki
pol limone

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo testo. Med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe poparimo z mlekom, dodamo polovico sladkorja, limonin sok in lupinico. Zmešamo beljak ob postopnem dodajanju polovice sladkorja v trd sneg in ga primešamo orehom.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri kose in damo počivati za deset minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo in izrežemo enako velike kroge. Prvega položimo na pekač, ga premažemo s tretjino nadeva, preko položimo drugo plast testa, namažemo z nadevom in ponavljamo do četrte plasti testa, ki je na vrhu. Na sredino kroga položimo kozarec in od kozarca proti robu razrežemo na 16 delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi; v parih: en del v levo, drugega v desno. Zaključimo z oblikovanjem konice, tako da zunanje dele krakov stisnemo skupaj v špico.

Oblikovano zvezdo premažemo s stepenim jajcem in jo damo še enkrat vzhajati. Vzhajano zvezdo prestavimo v vročo pečico in pečemo dobre pol ure na 190 °C.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...

KUHALNICA: Bananin tiramisu z nutelo

Marsikdo ni ljubitelj navadnega tiramisuja saj vsebuje ...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

KUHALNICA: Obrnjena ananasova torta

Obrnjena ananasova torta je naravnost božanskega okusa ...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Iz Jožičine kuhinje: Linške oči

Jožica tokrat predstavlja enostaven in slasten recept z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.