Decembrski recept: Orehova zvezdica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 8.12.2017
V tem prazničnem času naj tudi pri vas doma zadiši po prav posebnem pecivu. V prispevku najdete recept za okusno orehovo zvezdo, ki vas bo zagotovo navdušila.
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Orehova zvezdica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Orehova zvezdica
½ kocke kvasa Fala
2,5 dl mleka
50 dag moke
8 dag masla
12 dag kisle smetane
3 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 žlica ruma
1,5 male žličke soli

Nadev:
25 orehov
1 dl mleka
7 dag sladkorja
1 beljaki
pol limone

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo testo. Med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe poparimo z mlekom, dodamo polovico sladkorja, limonin sok in lupinico. Zmešamo beljak ob postopnem dodajanju polovice sladkorja v trd sneg in ga primešamo orehom.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri kose in damo počivati za deset minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo in izrežemo enako velike kroge. Prvega položimo na pekač, ga premažemo s tretjino nadeva, preko položimo drugo plast testa, namažemo z nadevom in ponavljamo do četrte plasti testa, ki je na vrhu. Na sredino kroga položimo kozarec in od kozarca proti robu razrežemo na 16 delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi; v parih: en del v levo, drugega v desno. Zaključimo z oblikovanjem konice, tako da zunanje dele krakov stisnemo skupaj v špico.

Oblikovano zvezdo premažemo s stepenim jajcem in jo damo še enkrat vzhajati. Vzhajano zvezdo prestavimo v vročo pečico in pečemo dobre pol ure na 190 °C.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.