Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Bezeg bo kmalu zacvetel, iz cvetov pa lahko pripravite zdravilni in osvežilni sirup. V prispevku najdete recept, ki vas ne bo razočaral.
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravite si:

30 velikih bezgovih cvetov
3 l vode
3 kg sladkorja
3 citronske kisline (citronke) 3 krat po 20 gr(skupaj 60 gr)
2 limoni (neškropjeni)
1 pomaranča (neškropljena)
1 pest osmukanih listov mentolove melise (limonine mete...)

Izdelava sirupa:

Vodo dajte v malo večjo posodo, jo zavrite in odstavite.Vanjo vsipajte sladkor in citronsko kislino, dobro premešajte in ohladite do polovice.Sedaj dodajte liste melise (mete...), nikakor v vročo, temveč v toplo, da se iz nje lažje izločajo eterična olja.Sedaj ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (s škarjami odstranite peclje - zeleni del), dodajte tudi kolobarje limon in pomaranče.Dobro premešajte, pokrijte s prtičem, da diha in za 24 ur (ali še kakšno več) pusite, da odstoji.

Po 24 -ih urah sirup precedite, (z gazo tudi ožmite cvetove ter kolobarje limone in pomaranče) skozi gosto cedilo ali gazo, čez lijak v steklenice (ne čisto pod vrh!!) in zaprite.

Sirup skladiščite v temnem in hladnem prostoru.Lahko ga pijete z navadno vodo.

Najboljši je z mineralno vodo.

Iz tega recepta boste dobili 4,9 l bezgovega sirupa.

Priprava steklenic:

Priporoča se steklena embalaža (ne pvc!). Steklenice temeljito umijte, osušite in jih sterilizirate na 110 stopinj 1 uro, prav tako temeljito pripravite zamaške.

Naj vas bezgov sirup prijetno osveži v vročih poletnih dneh, ki prihajajo. Pozdrav iz Jožičine kuhinje!

PREBERITE TUDI: Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...

Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Zelo zelo slastna rolada, ki jo enostavno morate poskus...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.