Iz Jožičine kuhinje: Bograč

Bograč je tradicionalna domača prekmurska jed. Iz Jožičine kuhinje pa prihaja malce drugačen, štajerski recept ...
Bograč (foto: Jožica Ostrožnik)
Bograč (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Najboljši bograč je pripravljen zunaj na odprtem ognju v bakrenem kotličku, ker se segrejejo tudi stene, ne samo dno, kar da bograču še poseben okus. Dobra zamenjava je litoželezna posoda, ker drži temperaturo, jed pa se ne oprime posode.

Najboljša so bukova drva, ki dajo največ toplote.

Najboljši je ob drugem ali tretjem segrevanju, ko čebula razpade in se sestavine spojijo, jed pa se zgosti. Biti mora primerno gost, maščoba na njem ne sme plavati. Kuhati se mora počasi. 

K bograču ponudimo kos dobrega domačega kruha.

 

Za štajerski bograč potrebujemo:

  • 1/2 kg govejega mesa
  • 1/2 kg divjačinskega mesa (srna divji prašič ...)
  • 1/2 kg svinjskega mesa
  • vso meso mora biti narezano na kocke 3 krat 3 cm
  • 1.5 kg čebule (obvezno koliko mesa,toliko čebule)
  • 1 dcl svinjske masti (ali olja)
  • 2 korenčka, ki ju naribamo
  • 3 sveže paprike (rumena, rdeča in zelena), narezane na drobne
  • kocke
  • 1 kg krompirja (prav tako narezanega na kocke velikosti mesa)
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 30 dkg gob (jurčki, šampinjoni, lisičke ...)
  • 1.5 dcl pravega domačega vina
  • voda za zalivanje
  • in zelo pomembne začimbe: sol, 7 do 10 poprovih zrn, 2 lovorjeva lista, 3 do 4 zrna (stroke) česna, majaron, kumina, po želji 1 srednje pekoč feferon
  • Obvezno še kozarec pravega vina za kuharico.

 

Priprava bograča:

1) Maščobi dodamo drobno sesekljano čebulo in jo pražimo vsaj 20 minut, da spusti čim več soka, čebula lahko postekleni, ne sme pa spremeniti barve.

2) Dodamo korenček, premešamo in zopet pražimo 10 minut.

3) Dodamo kocke govejega mesa, potrosimo s papriko v prahu, prilijemo vodo, a ne pretiravamo, saj mora biti jed na koncu primerno gosta in kuhamo nadaljnih 20 minut.

4) Dodamo kocke divjačine, med občasnim mešanjem kuhamo še 20 minut.

5) Dodamo tudi kocke svinjine in zopet kuhamo nadaljnih 20 minut.

6) Dodamo narezano svežo papriko in gobe.

7) Sledi krompir in vse začimbe (sol, poprova zrna,strt česen, lovor, kumina, majaron in nasekljan feferon).

8) Kuhamo, da se tudi krompir zmehča.

9) Piko na i bomo dali okusu s pravim domačim vinom, tistim, na katerega prisegate vi.

10) Ko bograč prijetno zadiši, takrat lahko nazdravi tudi tisti, ki ga je skuhal.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.