Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Naša priljubljena kuharica Jožica Ostrožnik je tokrat spekla slastne bombetke. Recept najdete v prispevku!
Bombetke (foto: Jožica Ostrožnik)
Bombetke (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zanje potrebujete:

70 dkg gladke moke
1 kocko svežega kvasa (42 gr) + 1 dcl mlačne vode
1 čajno žličko sladkorja
1 dcl olja
mlačna voda po potrebi(cca 2,5 dcl)
1.5 čajne žličke soli

V skledo presejem moko, za bolj rahlo testo.

V sredino moke naredim jamico, v katero nadrobim sveži kvas, prilijem 1 dcl mlačne vode, dodam sladkor in malček pomešam ter pustim 5 do 10 minut, da se kvas aktivira.

Ob robu sklede solim moko.

Pomešam vzhajani kvas z moko, prilijem še potrebno količino mlačne vode in olje.

Zamesim bolj mehko testo (dlje kot mesim, bolj fino testo dobim).

Testa iz tega recepta pride 1.20 kg.

Pokritega vzhajam 1/2 ure.

Zopet premesim in ga takoj raztehtam na težo 10 dkg.

Dobim 12 kosov, ki jih pokroglam v gladke kroglice, polagam jih kar na namaščen in z moko potrošen pekač.

Ponovno vzhajam vsaj 15 minut.

Premažem s stepenim jajcem in par kapljicami olja (za lepo barvo in mehkobo).
Spečem jih v predogreti navadni pečici na 180 stopinj / 30 minut.

PRIPIS: ko dodajate potrebno količino tekočine, velja pravilo, da jo dodate za polovično težo moke.

In še nasvet, če boste delali manjše bombetke, temu primerno skrajšajte čas peke.

Iz Jožičine kuhinje le še pozdrav!

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Ljubljanska vinska pot – že 15. junija!

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.