KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor smo temu rekli doma – zos iz stročjega fižola, je preprosta in hranljiva jed za vsa obdobja v letu.
Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem (Foto: Oblizniprste.si)
Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gre za še enega od pozabljenih receptov iz otroštva, ki ga ponovno odkrivam.
 
Zraven najbolj paše pire krompir. S tako kombinacijo dobimo nasiten in slasten obrok. Omako oziroma zos zelo priporočam vsem ljubiteljem stročjega fižola.
 
Sestavine za omako iz stročjega fižola za 4 osebe:
  • 500 g stročjega fižola
  • 300 g korenja
  • 80 g čebule
  • sol
  • poper
  • 1 do 1,2 l vode
  • 1 zvrhano jedilno žlico polnozrnate pirine (ali katere druge) moke
  • 1 jedilno žlico paradižnikove mezge
  • 1/2 čajne žličke sladke rdeče paprike
  • 1 dl hladne vode
  • 2 + 2 jedilni žlici olja
  • par vejic svežega marajona (ali ščep suhega).

Sestavine za pire krompir:

  • 800 do 1000 g krompirja
  • 2 do 3 dl rastlinskega mleka
  • 1 jedilno žlico kokosovega masla
  • vodo za kuhanje
  • ščep soli.

Preberite tudi: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Priprava:

1) Stročji fižol operemo, otrebimo in narežemo na približno tri centimetre dolge koščke. Korenje olupimo in narežemo na debelejše kolobarje. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.

2) V večjo kozico damo olje in ga segrejemo, dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni. Dodamo stročji fižol in korenje, solimo in popramo, premešamo ter dušimo pet minut. Zalijemo z litrom vode in skuhamo do mehkega (15 do 20 minut). Če je povrelo preveč vode, je še malenkost dodamo.

3) V manjši kozici segrejemo olje, dodamo zvrhano jedilno žlico moke in hitro premešamo. Dodamo jedilno žlico paradižnikove mezge, pol čajne žličke sladke rdeče paprike in premešamo. Počasi dolivamo hladno vodo in hitro mešamo, da dobimo gladko, vendar gosto omako, v kateri ne sme biti grudic.

4) Omako dodamo k stročjemu fižolu. Dodamo vejice svežega marajona. Premešamo in pokuhamo še približno dve minuti, da se omaka nekoliko zgosti.

5) Za pripravo pire krompirja priporočam, da sledite navodilom: Kako pripraviti najboljši krompirjev pire?

6) Na krožnik najprej nadevamo porcijo pire krompirja in poleg dodamo stročji fižol v omaki. Postrežemo takoj.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.