KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor smo temu rekli doma – zos iz stročjega fižola, je preprosta in hranljiva jed za vsa obdobja v letu.
Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem (Foto: Oblizniprste.si)
Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gre za še enega od pozabljenih receptov iz otroštva, ki ga ponovno odkrivam.
 
Zraven najbolj paše pire krompir. S tako kombinacijo dobimo nasiten in slasten obrok. Omako oziroma zos zelo priporočam vsem ljubiteljem stročjega fižola.
 
Sestavine za omako iz stročjega fižola za 4 osebe:
  • 500 g stročjega fižola
  • 300 g korenja
  • 80 g čebule
  • sol
  • poper
  • 1 do 1,2 l vode
  • 1 zvrhano jedilno žlico polnozrnate pirine (ali katere druge) moke
  • 1 jedilno žlico paradižnikove mezge
  • 1/2 čajne žličke sladke rdeče paprike
  • 1 dl hladne vode
  • 2 + 2 jedilni žlici olja
  • par vejic svežega marajona (ali ščep suhega).

Sestavine za pire krompir:

  • 800 do 1000 g krompirja
  • 2 do 3 dl rastlinskega mleka
  • 1 jedilno žlico kokosovega masla
  • vodo za kuhanje
  • ščep soli.

Preberite tudi: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Priprava:

1) Stročji fižol operemo, otrebimo in narežemo na približno tri centimetre dolge koščke. Korenje olupimo in narežemo na debelejše kolobarje. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.

2) V večjo kozico damo olje in ga segrejemo, dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni. Dodamo stročji fižol in korenje, solimo in popramo, premešamo ter dušimo pet minut. Zalijemo z litrom vode in skuhamo do mehkega (15 do 20 minut). Če je povrelo preveč vode, je še malenkost dodamo.

3) V manjši kozici segrejemo olje, dodamo zvrhano jedilno žlico moke in hitro premešamo. Dodamo jedilno žlico paradižnikove mezge, pol čajne žličke sladke rdeče paprike in premešamo. Počasi dolivamo hladno vodo in hitro mešamo, da dobimo gladko, vendar gosto omako, v kateri ne sme biti grudic.

4) Omako dodamo k stročjemu fižolu. Dodamo vejice svežega marajona. Premešamo in pokuhamo še približno dve minuti, da se omaka nekoliko zgosti.

5) Za pripravo pire krompirja priporočam, da sledite navodilom: Kako pripraviti najboljši krompirjev pire?

6) Na krožnik najprej nadevamo porcijo pire krompirja in poleg dodamo stročji fižol v omaki. Postrežemo takoj.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.