Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila enostavno ter zelo okusno sladico za praznično okrašeno mizo - božično panakoto. Pripravite jo tudi vi!
Božična panakota (Foto: Jožica Ostrožnik)
Božična panakota (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za božično panakoto za 4 normalne ali 6 porcij za otroke:

  • 1/2 l prave alpske smetane za stepanje
  • 1 vanilijev sladkor burbon (pričara vonj praznikov)
  • 1 vrečka želatine v prahu (10 gr)
  • malo pomarančne lupinice
  • 5 dkg sladkorja
  • 1 rumenjak
  • par kapljic ruma
  • za dekoracijo: rezine pomaranče, sadje po želji in lističi mete

 

Postopek:

1) Želatino namočite v 4 žlice mrzle vode, premešajte in pustite 10 minut. Nato jo med stalnim mešanjem segrejete tik do vrenja (zavreti ne sme!). To naredite med kuhanjem smetane.

2) Smetano pristavite na štedilnik. Rumenjak, sladkor in vanilin sladkor burbon z vilico stepajte in zakuhajte tik pred začetkom vrenja smetane, dobro premešate in odstavite (smetana ne sme zavreti!).

3) V maso naribajte malo limonine lupine in dodajte rum. Dodajte še pripravljeno želatino in dobro premešajte ter vlijte v naoljene modelčke, kozarce ...

4) Panakoto postavite v hladilnik za 2 uri, da se strdi.

5) Za dekoracijo lahko uporabite maline. Sveže ali zamrznjene posladkajte in jih postavite na štedilnik. Ko pričnejo spuščati svoj sok, dodajte čajno žličko vanilijevega pudinga ali koruznega škroba, na hitro pokuhajte in obložite panakoto, ki jo na lahno obrnite na servirni krožnik. Zdekorirajte še z rezino ali dvema pomaranče in lističem mete. Če želite gladko sadno omako, sadju dodajte žlico ali dve vode, sadje pa precedite in šele nato dodajte panakoti.

Pozdrav iz Jožičine kuhinje!

 

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

KUHALNICA: Pomarančni piškoti

Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.