Iz Jožičine kuhinje: Enostavna tortica, ki se topi v ustih

Namig za slaščico, ki jo lahko postrežete po kosilu med tednom, za vikend ali kadar imate obisk. Obožujejo jo vse generacije. Enostavna za izdelavo in tudi dokaj hitro pripravljena.
Enostavma torta (foto: Jožica Ostrožnik)
Enostavma torta (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za paljeno testo:
1 dcl mleka
1 dcl vode
8 dkg masla
sol po okusu
15 dkg gladke bele moke
1/2 pecilnega praška
+ 4 cela jajca

Izdelava paljenega testa:
Mleko, vodo, maslo in sol pristavite na štedilnik in zavrite.
Med tem časom si pripravite moko s pecilnim praškom.
Med stalnim mešanjem jo vsipajte v vrelo mešanico.
Kuhajte na malem ognju, da ponovno zavre, vmes neprestano mešajte, hitro se vam bo naredil gladek cmok (paljeno testo)
Ugasnite ogenj ali odstavite posodo.
Nastalo maso ohladite na mlačno.
Navadno pečico vklopite na 200 stopinj.
Ohlajeni masi dodajte postopoma (eno za drugim) vsa jajca, vsako jajce posebej dobro premešajte z električnim mešalcem, da se poveže v gladko svetleče se testo.
1/2 mase razmažite po peki papirju v tortnem modelu premera 26 cm. Testa pride tanka plast, zato ga skrbno in enakomerno razmažite po vsej površini.
Pecite v že segreti pečici 20 minut (med peko ne odpirajte vrat pečice).Testo bo med peko naredilo valove.
Isto specite še drugo 1/2 testa
Pečeno testo s peki papirjem vred potegnite z modela ( še prej odstranite rob tortnega modela) in ga ohladite.

Sestavine za kremo:
2 jajci
15 dkg kristalnega sladkorja
1 vanilijev sladkor
10 dkg gladke bele moke
1/2 l mleka
+20 dkg masla (sobne temperature)
1 žlica ruma (ne več)

Izdelava kreme (stepajte na elektriko, v malo višji posodi):
Sladkor in jajci stepajte nekoliko dlje v penasto zmes.
Dodajte moko in še stepajte, da ne bo grudic, prilijte mleko, stepite v zares gladko maso (to je hitro)
Pristavite na štedilnik - zmerna temperatura, neprestano miksajte in segrevajte do vrenja. Vre naj še 4 do 5 minut (lahko tudi dlje) pri nizki temperaturi. Krema se bo pričela zgoščevati.Dodajte tudi vanilijev sladkor.
Nato ugasnite ali odstavite ter pustite, da se ohladi na rahlo mlačno.
Posebej zmiksajte 20 dkg masla in ga po žlicah dodajajte v kuhano in še rahlo mlačno kremo, med miksanjem dolijte še rum.
Dobiti morate gladko, rahlo in dovolj čvrsto kremo.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Gosti jagodni sok

Zlaganje:
Pripravljeno kremo nanesite med obe plasti pečenega paljenega testa (delajte v tortnem modelu).
Za 1 uro ali več postavite v hladilnik.
Posujte s sladkorjem v prahu.
Mljask - dobro!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.