Iz Jožičine kuhinje: Germknedle

Specialiteta avstrijskih restavracij, še posebej radi si jih privoščijo smučarji in obiskovalci zimskih središč.
Avstrijska specialiteta (foto: Jožica Ostrožnik)
Avstrijska specialiteta (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 6 - 8 velikih vzhajanih cmokov boste potrebovali:

25 dkg gladke moke
1,25 dcl mleka
2 dkg svežega kvasa
5 dkg masla
1 jajce
1 rumenjak
3 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
ščep soli

Za polnjenje:

6 - 8 čajnih žličk slivove marmelade (ali po želji)
1 čajna žlička ruma

Za vanilijevo omako:

1,5 dcl mleka
1,5 dcl sladke smetane
1 vanilijev strok
3 rumenjake
5 dkg sladkorja

Za posip:

3 dkg mletega maka
3 dkg sladkorja v prahu

Izdelava:

Maslo zmehčano, moka presejana, jajce in rumenjak sobne temperature, mleko mlačno!

Nadrobljeni kvas, mlačno mleko razmešajte, dodajte 2 žlici moke, sladkor in vse dobro zmešajte.

Ko se dvigne, ga vlijte v jamico k presejani moki, ki ste jo ob strani že prej solili. Dodajte še 5 dkg raztopljenega masla, a ne vročega, vanili sladkor, jajce in rumenjak.

Najprej zamešajte z vilico, nato zamesite z roko v mehko, gladko in voljno testo.

Pokrito z živilsko folijo naj vzhaja na toplem 30 minut.

Vzhajano testo razdelite na 6 - 8 enako velikih kroglic,
jih z roko sploščite, dajte na vsako po čajno žličko marmelade, v katero ste dodali žličko ruma.

Testo zaprite in oblikujte v kroglico (najlažje je, če robove prej premažete z vodo), da pri kuhanju nadev ne pobegne ven. Vzhajajte 30 minut.

Med tem časom zavrite vodo v večji in širši posodi, ker germknedle tekom kuhanja zelo lepo narastejo, rabijo veliko prostora. Jaz sem kuhala po 3 v voku. Ko germknedle date v vrelo osoljeno vodo, jih kuhajte 8 - 10 minut in pokrova ne dvigujte, sicer vam ne bodo lepo narasli.

Po 10 minutah jih odkrijte, obrnite in ne pokrivajte več, le kuhajte jih še 5 minut.

Priprava vanilijeve omake:

Mleko in 1 dcl smetane skupaj segrevati in dodati vsebino vanilijevega stroka (zavreti ne sme).

Rumenjake stepsti z metlico ročno, s sladkorjem in preostankom smetane (0,5 dcl).

Neprestano mešati in vanje počasi vlivati vročo mešanico mleka s smetano.

Sedaj pristaviti na tihi ogenj in kuhati še 5 minut, ne pozabite mešati. Omaka se mora zgostiti, a ne sme zavreti, ker bi jajca zakrknila!

V to omako ne gre moka ali škrob kot pri slaščičarski vanili kremi, dovolj je gostota, ki nastane s kuhanjem rumenjakov.

Postrezite tople, takoj ko so kuhani.
Prelijte z vanilijevo omako in obilno posipajte z mešanico maka in sladkorja v prahu.

NASVET: germknedle lahko kuhate tudi na pari.Če nimate te naprave, jih preprosto položite na cedilo in pokrijte, cedilo pa dajte nad lonec z vodo. Voda pod njimi mora vseskozi vreti. Čas kuhanja je enako dolg.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.