Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lahko spečete tudi sami doma. V prispevku najdete najboljši recept, ki vas bo navdušil.
Drobno pekovsko pecivo (foto: Jožica Ostrožnik)
Drobno pekovsko pecivo (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste za pekovsko pecivo, pa ga naredimo skupaj.
Recepta v pekarni ne dajo radi, meni ga je zaupala kolegica, ki je bila tam zaposlena.
Zdaj le pstttttttttt ... in delajmo po njihovem receptu:

1 kg mehke moke
2 kocki svežega kvasa(skupaj 84 gr)
2 dcl belega olja(lahko malo manj - slaba)
6 dcl mleka
2 žlici sladkorja
2 žlički soli (ali po okusu).

Za premaz:
jajce in malo mleka

Za posip: sezam, mak ...

Za polnjenje kiflov: tanke rezine sira, šunke, prekajene vratovine ...

Testo zamesiti (bolj mehko), vzhajati 1 uro (vzhaja malo počasneje), razdeliti na 4 enako velike krogle, jih obdelati v gladko testo in zopet vzhajati.

Eno kroglo testa razvaljati v krog in razrezati na 12 ali 16 trikotnikov, odvisno kako velike kifle želimo imet, zviti od širše strani proti ožji, pri tem malo zategovati testo, (lahko jih tudi polnimo z rezino sira ali tanko rezino šunke, prekajene vratovine), polagati na pomaščen ali pomokan pekač in vzhajati. Vzhajane premazati s stepenim jajcem in mlekom.

Peka pri 220 stopinjah do lepe rumeno rjave barve (20 do 25 minut). Takoj vroče potegnemo po vrhu s trdim maslom (margarino), da se svetijo in zmehčajo.

Drugo kroglo testa razrežemo na male kepice teže 10 dkg, oblikujemo v gladke kroglice, ki jih malček, ravno toliko, da se vidi, raztegnemo v elipso in polagamo na pekač ter vzhajamo. Ko so dovolj vzhajale, jim z 10 centimetrskim kuhalničnim ročajem točno preko sredine vtisnemo zarezo skoraj do dna, jih le še premažemo in pečemo pri 180 stopinjah do prave barve in skorjice. Prav tako jih po vrhu potegnemo s trdim maslom ali margarino, za lepši lesk.

Tretjo in četrto kroglo testa prav tako razdelimo na 10 dkg-ske kepice. Iz njih posvaljkamo male štručke (makove in sezamove).

Namesto svaljkanja jih lahko tudi malo elipsasto razvaljamo in zvijemo, vzhajamo na pekaču. Dovolj vzhajane prav tako premažemo z jajčno mlečno mešanico in potrosimo polovico s sezamom, drugo polovico pa z makom, ter spečemo do lepe barve pri 180 stopinjah. Prav tako jih za lepši lesk in mehkobo po vrhu potegnite s trdim maslom/margarino.

Pripis: za male žemljice tehtajte testo 7 dkg.

Veliko veselja ob ustvarjanju pekovskega peciva.
Pekovski pozdrav iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.