Iz Jožičine kuhinje: Gosenice

Tokrat je Jožica spekla okusne in hrustljave gosenice. Recept vas bo navdušil!
Gosenice (foto: Jožica Ostrožnik)
Gosenice (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zunaj hrustljave, znotraj mehke. Lahke za napraviti, izgled dober. Z ali brez nadeva.

Potrebujete:
1 kg mehke moke
2 mali žlički soli (ali po okusu)
1.5 kocke svežega kvasa (63 gr)
1 žlička sladkorja
2 dcl tople vode
2 dcl toplega mleka
2 dcl namiznega olja
2 jajci

Za premaz:
1 jajce in malo olja

Malo masla za premaz gosenic tik pred koncem pečenja.

Če boste polnili (z rezino šunke ali z rezino sira), količino soli zmanjšajte za 1/2 žličke.

Izdelava:
Moko presejte v skledo in jo ob strani solite.

Postavite kvasec (vsa topla voda, nadrobljeni sveži kvas, sladkor in žlica moke).

Pripravite si mešanico mleka, olja in stepenih jajc.

Dovolj vzhajan kvas dajte v moko, malo premešajte in dolijte pripravljeno mešanico ter zamesite testo.

Testo se lepo loči od sklede, je voljno in gladko.

Dajte ga na vzhajanje za 1 uro (ker je v testu precej olja, vzhaja počasneje).

Vzhajanega razdelite na male žogice (teže 2 dkg), veličine večjega oreha. Po želji lahko tudi večje.

Dobili boste približno 48 žogic, preden boste končali z oblikovanjem, vam bodo prve že lepo vzhajale.

Vsako žogico razsučite z rokami in 5 do 6 krat prerežite, a ne do kraja (glej sliko), tako kot za flancate.

Narahlo zvijte (posvaljkajte) kot rolado, začenši od nerazrezanega dela, tako boste dobili valjček v obliki gosenice.

Vse gosenice nadevajte v pekač, na peki papir in ponovno vzhajajte.

Vzhajane premažite z razžvrkljanim jajcem z malo olja.

Pecite jih na 200 stopinjah (klasična peka), dokler ne dobijo lepo barvo (25 minut). Ko jih postavite v ogreto pečico, istočasno postavite na dno pečice skodelico vode za boljše vzhajanje.

Po 25 minutah odstranite vodo, gosenice na hitro premažite z neraztopljenim maslom in jih za 5 minut vrnite v pečico.

Namig: prvič lahko testo vzhajate v ogreti pečici na 50 stopinjah - za hitrejše vzhajanje.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Enostavna in zelo okusna silvestrska sladica

Za najdaljšo noč v letu pripravite zdravo in zelo okusn...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Skrivnost najboljšega kuhanega vina

Ste tudi vi ljubitelji toplih zimskih napitkov? Se včas...

Iz Jožičine kuhinje: Tatarski biftek

Razmišljate, da bi se sami lotili priprave biftka? V pr...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila e...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.