Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, pa kaj blebetam, saj sem tudi danes mlada, če ne drugače, pa po srcu. Gremo rajši k receptu.
Jabolčno pecivo iz moje mladosti (foto: Jožica Ostrožnik)
Jabolčno pecivo iz moje mladosti (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

5 kom lepo popolnjenih jabolk
1.5 l vode
9 žlic sladkorja
1 dober ščep mletega cimeta
1 vanili sladkor
1 mala žlička ruma
nastrgana limonina lupina
iztisnjen sok limone
3 vanilijeve pudinge (prašek)
20 dkg leibnitz keksov (no včasih so bili dobri kar albertovi)
7 dcl smetanje za stepanje
2 kremfiksa
čokoladne mrvice (naribana čokolada)

in še pekač s stranicami približne velikosti 37cm krat 24 cm

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Lena jabolčna pita

Izdelava:

Jabolka olupim, očistim pešk, razrežem na krhlje in skuham v 1.5 litra vode (od osnove vzamem le 1.5 dcl vode, da v njej razmešam pudingov prašek), ki ji že prej dodam ves sladkor, vanilijev sladkor, rum, sok limone in mleti cimet.

Kuhana jabolka s penovko poberem ven in jih pretlačim s paličnim mešalnikom.

Na ostanku kompotove vode zakuham razmešani vanilijev puding, mora se zgostiti v žele (par minut).

Med tem časom, ko se puding kuha, položim v pekač kekse, enega do drugega.

V kuhan pudingov žele vrnem pretlačena jabolka in maso zedinim.

Kekse prelijem z vročo zmesjo pudinga in jabolk.

Na vrh naribam limonino lupino

Vse skupaj postavim na hladno, da se popolnoma ohladi in strdi.

Dekoriram s stepeno sladko smetano, ki sem ji dodala med stepanjem kremfiks.

Potrosim s čokoladnimi mrvicami ali naribano čokolado.

Zdaj pa, da mi ne boste prehitri, sladica mora biti tudi za kakšnega gosta.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ljubljanska vinska pot – že 15. junija!

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.