Potrebujete:
5 kom lepo popolnjenih jabolk
1.5 l vode
9 žlic sladkorja
1 dober ščep mletega cimeta
1 vanili sladkor
1 mala žlička ruma
nastrgana limonina lupina
iztisnjen sok limone
3 vanilijeve pudinge (prašek)
20 dkg leibnitz keksov (no včasih so bili dobri kar albertovi)
7 dcl smetanje za stepanje
2 kremfiksa
čokoladne mrvice (naribana čokolada)
in še pekač s stranicami približne velikosti 37cm krat 24 cm
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Lena jabolčna pita
Izdelava:
Jabolka olupim, očistim pešk, razrežem na krhlje in skuham v 1.5 litra vode (od osnove vzamem le 1.5 dcl vode, da v njej razmešam pudingov prašek), ki ji že prej dodam ves sladkor, vanilijev sladkor, rum, sok limone in mleti cimet.
Kuhana jabolka s penovko poberem ven in jih pretlačim s paličnim mešalnikom.
Na ostanku kompotove vode zakuham razmešani vanilijev puding, mora se zgostiti v žele (par minut).
Med tem časom, ko se puding kuha, položim v pekač kekse, enega do drugega.
V kuhan pudingov žele vrnem pretlačena jabolka in maso zedinim.
Kekse prelijem z vročo zmesjo pudinga in jabolk.
Na vrh naribam limonino lupino
Vse skupaj postavim na hladno, da se popolnoma ohladi in strdi.
Dekoriram s stepeno sladko smetano, ki sem ji dodala med stepanjem kremfiks.
Potrosim s čokoladnimi mrvicami ali naribano čokolado.
Zdaj pa, da mi ne boste prehitri, sladica mora biti tudi za kakšnega gosta.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.